Pomnik Marii Kunitz

Rok Marii Kunic, ogłoszono przez miasto w 2008 roku. Pani astronom, siedzi na ławeczce z brązu na świdnickim rynku, trafiła do grona najlepszych naukowców swojej epoki. Urodzona w 1610 roku w Świdnicy Maria Cunitia, zwana także Kunic, była cudownym dzieckiem, które w wieku pięciu lat biegle czytało i pisało. Władała greką, łaciną, hebrajskim, włoskim, francuskim, polskim i niemieckim; grała na lutni, śpiewała, malowała, zgłębiała medycynę. Korespondowała z Heweliuszem, a z dachu rodzinnej, wciąż ...
Rok Marii Kunic, ogłoszono przez miasto w 2008 roku. Pani astronom, siedzi na ławeczce z brązu na świdnickim rynku, trafiła do grona najlepszych naukowców swojej epoki. Urodzona w 1610 roku w Świdnicy Maria Cunitia, zwana także Kunic, była cudownym dzieckiem, które w wieku pięciu lat biegle czytało i pisało. Władała greką, łaciną, hebrajskim, włoskim, francuskim, polskim i niemieckim; grała na lutni, śpiewała, malowała, zgłębiała medycynę. Korespondowała z Heweliuszem, a z dachu rodzinnej, wciąż istniejącej świdnickiej kamienicy Pod Złotym Chłopkiem obserwowała ciała niebieskie (Amerykanie nazwali jej imieniem jeden z kraterów na Wenus). Europejską sławę przyniosło jej dzieło życia - tablice astronomiczne "Urania propitia". janusz50938

Pomnik Marii Kunitz , najbardziej znanej świdniczanki , usytuowany ...
    Ławka z Marią Kunitz, wołowianką, mieszkanką Świdnicy ( mieszkałą ...