Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu

Direktor-Villa der Niederschlesischen Elektricitäts- und Kleinbahn Aktiengesellschaft / Komenda Garnizonu WP

1912

Wałbrzyskie Pogotowie Ratunkowe przy ul. Chrobrego 39. Budynek został wzniesiony w roku 1912 dla dyrektora dużego wówczas przedsiębiorstwa energetycznego (Niederschlesische Elektricitäts- und Kleinbahn Aktiengesellschaft - NEUKAG) odpowiedzialnego za dostawy energii i funkcjonowanie wałbrzyskiej sieci tramwajowej. Początkowo dyrektor mieszkał w domu na terenie elektrowni ale przypuszczalnie dymy, spaliny i hałas tramwajów ...
Wałbrzyskie Pogotowie Ratunkowe przy ul. Chrobrego 39. Budynek został wzniesiony w roku 1912 dla dyrektora dużego wówczas przedsiębiorstwa energetycznego (Niederschlesische Elektricitäts- und Kleinbahn Aktiengesellschaft - NEUKAG) odpowiedzialnego za dostawy energii i funkcjonowanie wałbrzyskiej sieci tramwajowej. Początkowo dyrektor mieszkał w domu na terenie elektrowni ale przypuszczalnie dymy, spaliny i hałas tramwajów zmierzających pod oknami budynku do/z zajezdni stały się nie do zniesienia i dyrektor wraz z rodziną zmienił miejsce zamieszkania na widoczną na zdjęciu willę. Z raportu agencji CIA wynika, że w roku 1956 pogotowie dysponowało 6 ambulansami a na terenie obiektu mieścił się bank krwi.
W prasie lokalnej z grudnia 1958 ukazał się artykuł, wg którego w budynku tym wcześniej (prawdopodobnie w latach 1945-1958) znajdowała się Komenda Garnizonu Wojska Polskiego.

Ogłoszenie o przetargu na średni remont budynku przy ul. Bolesława ...
    Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu - ulica Chrobrego 39.
    Siedziba Pogotowia Ratunkowego w Wałbrzychu - ulica Chrobrego ...
    Siedziba wałbrzyskiego pogotowia ratunkowego.
    Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu - widok z terenu szpitala przy ...
    Wałbrzyskie Pogotowie Ratunkowe przy ul. Chrobrego 39. Budynek ...
    Stacja Pogotowia Ratunkowego przy ul. Bolesława Chrobrego 39. ...
    Pogotowie Ratunkowe przy Chrobrego 39 w porze letniej. Maszt celowo ...
    komentarze: 0
    Garaże przy budynku pogotowia, widok wcześniejszy https://dolny-slask.org.pl/803380,foto.html?idEntity=542423
    Budynek pogotowia, widok od zachodu.
    Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu.