Wnętrza

Specjalistyczny ZOZ nad Matką i Dzieckiem

Innere Klinik / Interna i hotel dla pielęgniarek

Dawny szpital nr 3 został przeniesiony z dzielnicy Gaj do obecnego budynku w roku 2003. Przed wojną w budynku mieściła się klinika chorób wewnętrznych. Po wojnie budynek interny (128 łóżek szpitalnych) a w części hotel dla pielęgniarek (20 miejsc). Obecnie w budynku znajduje się Specjalistyczny ZOZ nad Matką i Dzieckiem (83 łóżka) a w nim: 6 oddziałów (neurologii, alergologii, oserwacyjno-zakaźny, pediatryczny, patologii noworodka i niemowlęcia, intensywnej terapii), przychodnia specjalistyczna z ...
Dawny szpital nr 3 został przeniesiony z dzielnicy Gaj do obecnego budynku w roku 2003. Przed wojną w budynku mieściła się klinika chorób wewnętrznych. Po wojnie budynek interny (128 łóżek szpitalnych) a w części hotel dla pielęgniarek (20 miejsc). Obecnie w budynku znajduje się Specjalistyczny ZOZ nad Matką i Dzieckiem (83 łóżka) a w nim: 6 oddziałów (neurologii, alergologii, oserwacyjno-zakaźny, pediatryczny, patologii noworodka i niemowlęcia, intensywnej terapii), przychodnia specjalistyczna z 4 poradniami (neurologiczną, nefrologiczną, alergologiczną i po chorobach zakaźnych), 4 pracownie (radiodiagnostyki obrazowej, ultrasonografii, spirometrii i elektroencefalografii) oraz dział rehabilitacji.

"Knappschaftslazarett - Innere Klinik"
    Południowa fasada budynku przedwojennej interny.