Wiadukt kolejowy (LK 285 / kolejka cukrowni Klecina)

Przejazd kolejowy (Pszenno / Świdnicka - Szarych Szeregów)

1) Wrocław Główny - Kobierzyce (20,5 km), otwarcie 1 czerwca 1884 r.
2) Kobierzyce - Pustków Żurowski (5,5 km), otwarcie 1 września 1884 r.
3) Pustków Żurowski - Strzeblów (Sobótka Zachodnia) (14,3 km), otwarcie 10 lipca 1885 r.
4) Strzeblów - Świdnica Miasto (20,4 km), otwarcie 15 sierpnia 1898 r.

Budowę drugiego toru na odcinku z Wrocławia Głównego do Kobierzyc ukończono 1 czerwca 1910 r. Drugi tor rozebrano w 1945 r. i już nie ...

Budowę drugiego toru na odcinku z Wrocławia Głównego do Kobierzyc ukończono 1 czerwca 1910 r. Drugi tor rozebrano w 1945 r. i już nie odbudowano. Linię po zniszczeniach wojennych oddano do użytku 2 maja 1946 r. Przewozy pasażerskie na trasie zawieszono 23 czerwca 2000 r., ostatni przejazd pociągu pasażerskiego (specjalny) miał miejsce 22 lipca 2003 r. w ramach kampanii Szynobusy Dla Gmin (Wałbrzych Główny - Świdnica - Sobótka - Wrocław Główny, prowadzony szynobusem RegioTramp prod. HCP typ 215M, poźn. SA108-001). W 2005 r. zamknięto ruch towarowy pomiędzy stacją Sobótka Zachodnia, a Świdnica Przedmieście. W dniu 23 lipca 2006 r. całą trasę pokonał pociąg drezynowy zorganizowany przez Sowiogórskie Bractwo Kolejowe i Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu. W poźniejszych latach ruch pociągów obecnie prowadzony był tylko do stacji Sobótka Zachodnia (wywóz kruszywa).

15 lipca 2007 na odcinku Wrocław Główny–Kobierzyce miał miejsce okolicznościowy przejazd autobusu szynowego SA132-002 należącego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, w trakcie którego podpisano umowę z Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz na dostawę nowych szynobusów dla województwa. W trakcie przejazdu, władze województwa zadeklarowały zamiar przejęcia linii 285 od PKP. Przetarg na rewitalizację linii ogłoszono w maju 2011. Zapowiedziano przywrócenie ruchu na linii w 2013. Pod koniec 2011 samorząd nie zdołał przejąć linii od PKP, a na początku 2012 r. ogłoszono, że z powodu zbyt wysokich kosztów linia nie będzie remontowana. Uchwałą Zarządu Województwa Dolnośląskiego z 15 lipca 2014 w sprawie wyrażenia woli przejęcia odcinków linii kolejowych położonych w granicach województwa dolnośląskiego, samorząd wojewódzki zadeklarował wolę przejęcia linii 285 na całej długości.

9 stycznia 2017 r. podpisano umowę pomiędzy PKP PLK a władzami województwa dolnośląskiego na rewitalizację linii na odcinku Wrocław - Świdnica. Ma on obejmować budowę nowych przystanków, naprawę obiektów inżynieryjnych, wyposażenie w urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Rozpoczęcie prac planowano na 2018 r. a zakończenie na rok 2020. Prace rozpoczęto jednak dopiero w roku 2019 r. (wrzesień) najpierw na odcinku Sobótka Zachodnia – Świdnica Miasto aby nie wstrzymywać wywozu kruszywa z kopalni w Sobótce. W sierpniu ub.r. został otwarty dla ruchu towarowego odcinek Sobótka Zachodnia – Świdnica. Na tym odcinku został położony nowy tor, odnowiono blisko 30 obiektów inżynieryjnych, w tym 6 mostów i 3 wiadukty. Prace na odcinku północnym prowadzono w roku 2020 i 2021. Wykonano prace na 2 obiektach mostowych i wiadukcie. Przebudowano 14 przystanków z nowymi peronami (o długości 100 m, szerokości 4,5 m i wysokości 55 cm). Dodatkowy zakres prac, zwiększający przyszłe wykorzystanie linii i stacji w Kobierzycach wymagał więcej czasu na realizację projektu. W związku z planami budowy drugiego toru na odcinku Wrocław Gł. – Kobierzyce, oraz planowaną przyszłą odbudową linii nr 310 w kierunku Łagiewnik Dzierżoniowskich i Piławy Górnej układ torowy stacji w Kobierzycach został gruntowanie przeprojektowany. Początkowo w Kobierzycach miał zostać pobudowany przystanek z peronem 1-krawędziowym. Po przeprojektowaniu układu torowego powstał przystanek z peronem wyspowym 2-krawędziowym, docelowo zostanie zamontowanych 5 rozjazdów. Pierwotnie na trasie z Wrocławia Gł. do Świdnicy zaplanowano dwie mijanki – w Bielanach i Sobótce Zachodniej. Po rozbudowie Kobierzyce będą trzecim punktem na tej trasie, gdzie będzie możliwość mijania pociągów, co zwiększy przepustowość linii. Odnowiona linia, umożliwia przejazd pociągów z prędkością do 100 km/godz. Prace budowlane były na ukończeniu już pod koniec 2021 r., jednak z uwagi na brak możliwości przygotowania nowego taboru i przeszkolenia maszynistów odroczono otwarcie linii z marcowej zmiany rozkładu jazdy do czerwcowej poprawki. Pierwsze zapoznawcze przejazdy nową linią rozpoczęto od 2 czerwca 2022 r. Pierwszy rozkładowy pociąg na zmodernizowaną trasę wyjechał ze stacji Wrocław Główny 12 czerwca 2022 r. o g. 7:33.

Projekt pn.:„Rewitalizacja linii kolejowej nr 285 na odcinku Wrocław Gł. - Świdnica Przedmieście wraz z linią nr 771 Świdnica Przedmieście – Świdnica Miasto” współfinansowany był ze środków EFRR w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020.Wartość zadania wg umowy podpisanej w czerwcu 2019 r. 199,7 mln zł, ostatecznie wzrosło do 217 mln zł. Wykonawcą robót było konsorcjum firm : Schweerbau GmbH - lider i SBM sp. z o.o.

Kilometraż stacji (st.), przystanków (po.), ładowni (ład.), bocznic (bszl.) na linii nr 285 liczony od grupy torów WGB (w nawiasie kilometraż niemiecki). Stacje węzłowe zaznaczono pogrubieniem, obiekty nieczynne/nieistniejące zaznaczono kursywą:
- , Wrocław Główny, st., km 0,000
- , Tarnogaj, podg., km 4,520
- , Wrocław Wojszyce, st., km 6,525
- , Wrocław Wojszyce (nowa lokalizacja), po., km 6,842
- , bocznica d. koszarów przy ul. Zwycięskiej, bszl, km 7,750
- , Wrocław Partynice, po., km 8,516
- , Wrocław Partynice (nowa lokalizacja), po., km 9,421
- Wrocław Agroma, bszl., km 9,100
- , Wrocław Klecina, st./po., km 10,371
- , Bielany Wrocławskie, po.+mij., km 12,669
- , Domasław, po., km 16,167
- , Kobierzyce, st., km 20,593
- , Wierzbice Wrocławskie, po., km 22,887
- , Pustków Żurowski, po., km 26,097
- , Olbrachtowice, po., km 28,767
- , Rogów Sobócki, po., km 33,341
- , Sobótka, po. (d. st.), km 37,547
- , Sobótka Zachodnia, st./ład. , km 40,314
- , Strzelce Świdnickie, po., km 43,262
- , Szczepanów, po., km 46,288
- , Marcinowice, po., km 49,872
- , Pszenno, po., km 54,818
- Pszenno Cukrownia, bszl., 55,930
- (Świdnica) Ciepłownia Zarzecze, bszl., km 55,994
- , Świdnica Przedmieście, st., km 58,003

Panorama Sobótki. [Poprzednio dodane 2009-05-23 09:08:04 ]
    Ślęża, Wieżyca, Sobótka i łuk torów doprowadzających do stacji ...
    1.06.1999. Pociąg jadący w kierunku Kobierzyc i Sobótki. Możliwe, ...
    Przejazd kolejowy na ul. Przystankowej. Po prawej stronie widać ...
    Początek bocznicy kolejowej do jednostki wojskowej przy ulicy ...
    Tory kolejowe przecinające ulicę Pawią widok w kierunku wschodnim. ...
    Tory kolejowe przecinające ulicę Pawią widok w kierunku zachodnim, ...
    Most kolejowy (prawdopodobnie na Młynówce) w widoku od przejazdu ...
    Przejazd kolejowy na ul. Młynarskiej w tle Ślęża.
    Most na północ od przejazdu na ulicy Młynarskiej, w tle Ślęża.
    Widok z przejazdu kolejowego na Młynarskiej, dalej Sobótka i Masyw ...
    Widok z polnej drogi (Kryształowice - Stary Zamek) w kierunku ...
    Pociąg specjalny z parowozem z Sobótki do Wrocławia Głównego. ...
    W tym miejscu kończy się, widoczna po prawej stronie ulica Świt. ...
    Semafor wjazdowy na stację Sobótka Zachodnia (widok w kierunku ...
    Przejazd kolejowy na ul.Przystankowej.
    Fragment dawnego przystanku kolejowego, widok w kierunku centrum ...
    Codzienny przejazd pociągu towarowego z kamieniem na remontowanym ...
    Codzienny przejazd pociągu towarowego z kamieniem ze Strzeblowa ...
    Ceglany przepust pod torem. Bardzo blisko jest drugi obiekt inżynieryjny ...
    Przejazd kolejowy przez ul. Grota Roweckiego w kierunku ul. Przystankowej ...
    Przygotowania do remontu torowiska. Ul. Grota Roweckiego.
    komentarze: 0
    Przepust kolejowy w pobliżu ulicy Husarskiej we Wrocławiu. https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.06226/17.00246 ...
    Budowa torowiska linii kolejowej nr 285 w Ślęzie.
    Niedziela 12.06.2022. Pierwszy dzień kursowania pociągów pasażerskich. ...