Dom nr 219a (dawny Hänelhaus)

Hänelhaus / Hähnelhaus

Hänelhaus – wybudowany w roku 1802 przez Gottloba, syna Gottfireda Wildnera, był przez ówczesnych mieszkańców opisywany jako bardzo wyjątkowy i urządzony ze smakiem. W roku 1931 adres budynku to Hauptstrasse 105. Obecnie budynek nie istnieje. Pozostała pusta parcela przy ul. Niepodległości 219A.

Z budynkiem wiąże się ciekawa historia sięgająca Wojen napoleońskich. Jak podaje kronika „Dittersbach”, wojny te nie pozostały obojętne dla gminy. Wkrótce po rozpoczęciu działań wojennych, w roku 1806, ...

Z budynkiem wiąże się ciekawa historia sięgająca Wojen napoleońskich. Jak podaje kronika „Dittersbach”, wojny te nie pozostały obojętne dla gminy. Wkrótce po rozpoczęciu działań wojennych, w roku 1806, wałbrzyscy murarze i cieśle zostali zobowiązani do naprawienia, świdnickich fortyfikacji. Tak jak już bywało w poprzednich stuleciach, twierdza (świdnicka) przyciągnęła wroga w okolice gminy Dittersbach, która stała się miejscem kwaterunku wojsk francuskich. W Hänelhaus, należącym wówczas do handlarza płótnem/tkaninami Christiana Gottlieba Trogisch, był zakwaterowany francuski dowódca.

P.s. Jak podał użytkownik hydrala o nicku*heck, wg autochtonów z Dittersbach był to wówczas najstarszy budynek w tej gminie.

Zdjęcie budynku „Hänelhaus” w gminie Dittersbach, obecnie dzielnicy ...
    Panorama Podgórza , po prawej dawny Hanelhaus.