Państwowe Gospodarstwo Rolne (dawne)

Istnieje częściowo

Państwowe Gospodarstwo Rolnego Zakład Hodowlany oddział w Łężycach. Jest to cześć ogromnego kompleksu rolnego wchodzącego w skład PPH Szczytna. PPH obejmowała PGR Jeleniów , Szalejów Dolny i Górny, PGR Wolany, PGR Książówka jak i sam PGR w centrum Szczytnej. W samych Łężycach utworzono oddział Górskiej Stacji Wdrożeniowo-Upowszechniającej, współdziałającej z AR we Wrocławiu. Stacja prowadziła badania nad doborem odmian, ras i sprzętu przydatnego do produkcji rolnej na terenach górskich. ...
Państwowe Gospodarstwo Rolnego Zakład Hodowlany oddział w Łężycach. Jest to cześć ogromnego kompleksu rolnego wchodzącego w skład PPH Szczytna. PPH obejmowała PGR Jeleniów , Szalejów Dolny i Górny, PGR Wolany, PGR Książówka jak i sam PGR w centrum Szczytnej. W samych Łężycach utworzono oddział Górskiej Stacji Wdrożeniowo-Upowszechniającej, współdziałającej z AR we Wrocławiu. Stacja prowadziła badania nad doborem odmian, ras i sprzętu przydatnego do produkcji rolnej na terenach górskich. Na dzień dzisiejszy zostaly tylko zrujnowane zabudowania, tony eternitu jak i wszędobylski barszcz Sosnowskiego.

Zabudowania dawnego PGRu.
    Jedna z dwóch obór znajdujących się na terenie dawnego PGRu.