Fabryka Maszyn Budowlanych ZREMB

Th. Flöther, Maschinenbau Aktiengesellschaft

Istnieje częściowo

W 1854 r. do Jasienia przyjechał czeladnik kowalski Theodor Flöther, który założył w mieście małą kuźnię nad rzeką Lubszą. Z czasem kuźnia przekształciła się w fabrykę maszyn rolniczych - Th.Flöther Maschinenbau Aktiengesellschaft.
W 1914 r. kapitał akcyjny spółki wynosił 4.000.000 marek. Od roku 1931 firma nosiła nazwę Flöther Landmaschinen Aktiengesellschaft (Fabryka maszyn rolniczych S.A.).
W trakcie II w.ś. w fabryce Flöthera produkowane były m.in. podzespoły dla zakładów koncernu lotniczego ...
W trakcie II w.ś. w fabryce Flöthera produkowane były m.in. podzespoły dla zakładów koncernu lotniczego Focke Wulf. Przy tej produkcji pracowało ok.1300 osób, w tym więźniowie jasieńskiej filii obozu koncentracyjnego Gross Rosen.
Po II w.ś., w 1956 r., na terenach dawnych zakładów Flöthera uruchomiono Fabrykę Maszyn Budowlanych ZREMB, specjalizującą się w produkcji urządzeń do transportu materiałów sypkich (przenośników taśmowych, kubełkowych, ślimakowych i in.). W ramach przekształceń własnościowych przedsiębiorstwo państwowe ZREMB zostało sprywatyzowane i zakład działał w ramach grupy BGI Polska.

Pocztówka z Jasienia, przedstawiająca stację kolejową, fabryki ...
    Jasień na pocztówce litograficznej z końca XIX wieku.