Widoki z wieży

Wieża widokowa na Sołtysiej Górze

Friedrichsthurm, Wieża na Strzeleckiej Górze

Wieża stoi na Sołtysiej, 434 m npm., wzniesieniu w Jeleniej Górze-Cieplicach (dawnej ta część Cieplic zwała się Malinnikiem, niem. Herischdorf). Wieżę wybudowano ją w 1899 r., ale miejsce to od dawna było wykorzystywane jako znakomity punkt widokowy na Karkonosze i Kotlinę Jeleniogórską, zwłaszcza przez kuracjuszy cieplickiego zdroju. Pierwsza wieża, początkowo drewniana, stanęła tu podobno w 1808 r., tuż obok popularnej wówczas restauracji. Z czasem uległa zniszczeniu, a drzewa porastające wzgórze ...
Wieża stoi na Sołtysiej, 434 m npm., wzniesieniu w Jeleniej Górze-Cieplicach (dawnej ta część Cieplic zwała się Malinnikiem, niem. Herischdorf). Wieżę wybudowano ją w 1899 r., ale miejsce to od dawna było wykorzystywane jako znakomity punkt widokowy na Karkonosze i Kotlinę Jeleniogórską, zwłaszcza przez kuracjuszy cieplickiego zdroju. Pierwsza wieża, początkowo drewniana, stanęła tu podobno w 1808 r., tuż obok popularnej wówczas restauracji. Z czasem uległa zniszczeniu, a drzewa porastające wzgórze wyrosły na tyle, że przesłoniły cały widok. Ponieważ sens odwiedzania tego miejsca i warunek istnienia znajdującej się tutaj gospody zależał niemal wyłącznie od możliwości podziwiana stąd widoków, kolejny właściciel, a był nim Schmidt, wzniósł w 1899 r. wieżę murowaną o wysokości 17,5 m. Zbudowana z czerwonej cegły na planie kwadratu, ma pięć kondygnacji, z których parter i I piętro są nieco szersze od pozostałych. Piątą kondygnację otaczał wysunięty taras widokowy. Na każdym piętrze były duże prostokątne okna. Wieża przez wiele lat stała bez dachu, z ułamkiem schodów, z zamurowanym wejściem.

Ruinę postanowiono na początku 2020 r. odbudować i uruchomić jako punkt widokowy. Projekt zgłoszony przez p. Marcina Roszaka ze stowarzyszenia Creativo został przegłosowany w budżecie obywatelskim JBO w 2020 r. Przetarg zorganizowany przez Miasto Jelenia Góra rozstrzygnięto w maju 2020 r. Wybrano ofertę fmy ZUB Robert Łukasik z Trzemeszna za kwotę 378 tys. zł. Pierwotny termin oddania wieży do użytku to czerwiec 2021 r. przesunięto na koniec 2021 r. z uwagi na rezygnację wykonawcy. Dokończenie prac na wieży trwało do grudnia 2021 roku i od wtedy przez pół roku miasto nie potrafiło udostępnić atrakcji dla mieszkańców i turystów, tłumacząc to wybrykami wandali. Obiekt, który nie miał dozoru bezpośredniego (nie zaplanowano tego w budżecie obywatelskim) od razu był niszczony. Wyłamywano żaluzje i włamywano się do wieży. W końcu poprawiono zabezpieczenie okien i wieżę udostępniono do zwiedzania 20 czerwca 2022 r.

(moose)

Jelenia Góra Cieplice-Malinnik. Góra Strzelecka, czyli Sołtysia, ...