Kamienica nr 6

Kamienica należała do rodziny Fernbachów, słynnego rodu wydawców i drukarzy. Działalność rozpoczął senior rodu Louis Fernbach w roku 1864. Wydawany przez niego „Dziennik Bolesławiecki” ze względu na szatę edytorską oraz bezstronność i niezależność polityczną z powodzeniem konkurował z każdym większym miejscowym dziennikiem. Siedziba rodziny i zakładu mieściła się w budynku przy Mickiewicza, wzniesionym w 1883 roku. Dwukondygnacyjna bryła budynku o wyważonej i harmonijnej kompozycji, przyciągała uwagę ...
Kamienica należała do rodziny Fernbachów, słynnego rodu wydawców i drukarzy. Działalność rozpoczął senior rodu Louis Fernbach w roku 1864. Wydawany przez niego „Dziennik Bolesławiecki” ze względu na szatę edytorską oraz bezstronność i niezależność polityczną z powodzeniem konkurował z każdym większym miejscowym dziennikiem. Siedziba rodziny i zakładu mieściła się w budynku przy Mickiewicza, wzniesionym w 1883 roku. Dwukondygnacyjna bryła budynku o wyważonej i harmonijnej kompozycji, przyciągała uwagę współczesnych zespołem form renesansowo-klasycystycznych, a zwłaszcza wspaniałą halą kolumnową. Za:

Bolesławiec, Oberpromenade. Planty Miejskie i ul. Sądowa widziana ...
    Kamienica nr 6 przy ul.Mickiewicza (róg ul.Sądowej) - widok od ...