Kościół Narodzenia NMP (drewniany)

Kościół Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Rogach Mimo że parafia w Rogach istnieje dopiero od niecałych 120 lat, pierwszy kościół w tej miejscowości wzmiankowany był już w 1335 roku. W 1685 roku poświęcona została nowa drewniana świątynia, która służyła wiernym do roku 1903. Obecny kościół parafialny zbudowano w latach 1901 – 1903 w stylu neoromańskim , a ufundował go właściciel dóbr niemodlińskich, hrabia Fryderyk Praschma. Stary drewniany kościół przez 90 lat stał obok, a następnie w 1996 roku ...
Kościół Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Rogach Mimo że parafia w Rogach istnieje dopiero od niecałych 120 lat, pierwszy kościół w tej miejscowości wzmiankowany był już w 1335 roku. W 1685 roku poświęcona została nowa drewniana świątynia, która służyła wiernym do roku 1903. Obecny kościół parafialny zbudowano w latach 1901 – 1903 w stylu neoromańskim , a ufundował go właściciel dóbr niemodlińskich, hrabia Fryderyk Praschma. Stary drewniany kościół przez 90 lat stał obok, a następnie w 1996 roku został rozebrany i przeniesiony do Muzeum Wsi Opolskiej, gdzie jest przechowywany w stanie rozmontowanym do dnia dzisiejszego; natomiast część jego wyposażenia zasiliła zbiory Muzeum Diecezjalnego w Opolu. Obecnie istnieje koncepcja ponownej odbudowy rozłożonego na części drewnianego kościoła na cmentarzu komunalnym w Opolu gdzie ma pełnić funkcję drugiej kaplicy cmentarnej. Za

Drewniany kościółek w Rogach.
    Rysunek drewnianego kościoła w Rogach. Autor E. Wiggert.