Chlewik z Jagiennej

XIX w.

Chlewik z Jagiennej tzw. chlyw, chlywik, chlywek jest przykładem budynku gospodarczego, jednego z pięciu istniejących na terenie Muzeum. Budynki tego typu ulegały szybciej zniszczeniu ze względu na duży stopień zawilgocenia pochodzącego od odchodów zwierzęcych.. Dawniej słoma była traktowana jako pasza, zwierzęta zaś stały w błocie, bez podściółki. Chlewik zbudowano w połowie XIX wieku w konstrukcji zrębowej. Dach o konstrukcji krokwiowo-jętkowej, dwuspadowy, kryty słomą na gładko, szalowany jest ...
Chlewik z Jagiennej tzw. chlyw, chlywik, chlywek jest przykładem budynku gospodarczego, jednego z pięciu istniejących na terenie Muzeum. Budynki tego typu ulegały szybciej zniszczeniu ze względu na duży stopień zawilgocenia pochodzącego od odchodów zwierzęcych.. Dawniej słoma była traktowana jako pasza, zwierzęta zaś stały w błocie, bez podściółki. Chlewik zbudowano w połowie XIX wieku w konstrukcji zrębowej. Dach o konstrukcji krokwiowo-jętkowej, dwuspadowy, kryty słomą na gładko, szalowany jest w szczytach pionowo deskami. W jednym ze szczytów znajduje się wejście na stryszek, gdzie przechowywano siano i paszę dla zwierząt.

Budynek składa się z czterech pomieszczeń: dwóch dla bydła, dwóch dla trzody chlewnej z grzędą dla kur. Prezentuje typowe wyposażenie pomieszczeń dla inwentarza żywego. Kurnik oznaczał wprawdzie pomieszczenie dla drobiu, lecz zwykle był to kąt w "chlewie krowskim lub świńskim", z grzędą dla kur i przegrodą dla ptactwa wodnego. Hodowla drobiu od dawna była zajęciem i źródłem dodatkowego dochodu gospodyni, gospodarz natomiast uważał drób za coś gorszego od gołębi, które były jego ulubieńćami i dla których nie żałował paszy. Ten antagonizm widoczny był w różnicy między grzędą a gołębnikiem, któy odgrywał w ogrodzie rolę reprezentacyjną i co w tej zagrodzie jest widoczne.

Zespół Pieśni i Tańca "Opole" w Muzeum Wsi Opolskiej.
    Muzeum Wsi Opolskiej.