Pomnik ofiar II wojny światowej (Polska Nowa Wieś)

Kościół Nawiedzenia NMP

Po II wojnie światowej, w latach 1949 – 1953 wzniesiono nową, murowaną świątynię, w stylu typowym dla okresu lat 30. XX wieku. Budowano wtedy dużo świątyń, po pierwsze by uspokoić nastroje społeczne a po drugie by dotrzeć do wiernych bezpośrednio. Dotychczasowy drewniany i zbyt mały kościół przeniesiono w 1960 do Szczepanka - . Z dawnej świątyni pozostał w Polskiej Nowej Wsi barokowy obraz Wniebowzięcia NMP, barokowa chrzcielnica, rzeźba Chrystusa ...
Po II wojnie światowej, w latach 1949 – 1953 wzniesiono nową, murowaną świątynię, w stylu typowym dla okresu lat 30. XX wieku. Budowano wtedy dużo świątyń, po pierwsze by uspokoić nastroje społeczne a po drugie by dotrzeć do wiernych bezpośrednio. Dotychczasowy drewniany i zbyt mały kościół przeniesiono w 1960 do Szczepanka - . Z dawnej świątyni pozostał w Polskiej Nowej Wsi barokowy obraz Wniebowzięcia NMP, barokowa chrzcielnica, rzeźba Chrystusa Zmartwychwstałego oraz barokowy feretron. Za:

Kościół Nawiedzenia NMP.
    Kościół Nawiedzenia NMP w Polskiej Nowej Wsi.