Kolumna Matki Bożej Bolesnej

Kamienna, wotywna kolumna Matki Bożej Bolesnej z Szalejowa Dolnego ufundowana została w roku 1833 przez dzieci małżeństwa Völkel, którzy byli ostatnimi z 46 ofiar cholery we wsi. Stanowi oryginalne rozwiązanie – kwadratowy wysoki cokół ozdabiają płaskorzeźby (św. Jadwigi i założyciela zakonu cystersów Bernarda z Chlervaux) i inskrypcje. Wyżej smukła kolumna zwieńczona jest kompozytową głowicą, na której stoi MB Wielisławska, hieratycznie upozowana na tle krzyża. Kolumna ta została odnowiona w 2006 ...
Kamienna, wotywna kolumna Matki Bożej Bolesnej z Szalejowa Dolnego ufundowana została w roku 1833 przez dzieci małżeństwa Völkel, którzy byli ostatnimi z 46 ofiar cholery we wsi. Stanowi oryginalne rozwiązanie – kwadratowy wysoki cokół ozdabiają płaskorzeźby (św. Jadwigi i założyciela zakonu cystersów Bernarda z Chlervaux) i inskrypcje. Wyżej smukła kolumna zwieńczona jest kompozytową głowicą, na której stoi MB Wielisławska, hieratycznie upozowana na tle krzyża. Kolumna ta została odnowiona w 2006 roku. (na podst. SGTS - pod redakcją M. Staffy) [phantasma1958]
Kolumna znajduje się przy gospodarstwie nr 55.

Kolumna Matki Bożej Bolesnej.