Biuro wytwórni fortepianów i pianin Traugotta Berndta (dawne)

Wytwórnia fortepianów Traugott Berndt (dawna)

Traugott Berndt Breslau

Firma, założona przez Johanna Karla Traugotta Berndta, działała od 1837 roku aż do końca II wojny światowej i po legnickim Seilerze była najdłużej istniejącą śląską wytwórnią fortepianów. Magazyn mieścił się w kamienicy Pod Siedmioma Elektorami na rynku, instrumenty powstawały w wytwórni przy Vorwerkstrasse 90a.Okres największej prosperity przeżywała zaraz po założeniu kiedy, kiedy uhonorowano ją tytułem Hof-Instrumentenmacher Jej Królewskiej Wysokości Księżniczki Marianny Niderlandzkiej (1845) i ...
Firma, założona przez Johanna Karla Traugotta Berndta, działała od 1837 roku aż do końca II wojny światowej i po legnickim Seilerze była najdłużej istniejącą śląską wytwórnią fortepianów. Magazyn mieścił się w kamienicy Pod Siedmioma Elektorami na rynku, instrumenty powstawały w wytwórni przy Vorwerkstrasse 90a.Okres największej prosperity przeżywała zaraz po założeniu kiedy, kiedy uhonorowano ją tytułem Hof-Instrumentenmacher Jej Królewskiej Wysokości Księżniczki Marianny Niderlandzkiej (1845) i Króla Prus (1847); w tym czasie fortepiany i pianina tej firmy były jednymi z najlepszych w Europie Środkowej.

Tabliczka z fortepianu powstałego w wytwórni Traugotta Berndta.
    Fragment innej tabliczki z lepiej widocznymi zdobieniami w postaci ...