Przystanek kolejowy Słupiec Dolny (dawny)

Nieder-Schlegel, Kowalówka (do 1947 r.)

1 grudnia 1903 na trasie Kolejki Sowiogórskiej ustanowiono przystanek z ładownią Nieder Schlegel w km 42,180. Przystanek obsługiwał ruch pasażerski, ale przede wszystkim była tu ładownia kamienia z pobliskich kamieniołomów czerwonego piaskowca. Na stacji znajdował się drugi tor dla potrzeb kolei linowej (?) doprowadzonej od kamieniołomu. Po wojnie, 27 sierpnia 1945 przystanek nazwano polską nazwą Kowalówka, 6 września 1947 przemianowano na Słupiec Dolny, zlikwidowano 1 stycznia 1972 r. (mikrob, uzup. ...
1 grudnia 1903 na trasie Kolejki Sowiogórskiej ustanowiono przystanek z ładownią Nieder Schlegel w km 42,180. Przystanek obsługiwał ruch pasażerski, ale przede wszystkim była tu ładownia kamienia z pobliskich kamieniołomów czerwonego piaskowca. Na stacji znajdował się drugi tor dla potrzeb kolei linowej (?) doprowadzonej od kamieniołomu. Po wojnie, 27 sierpnia 1945 przystanek nazwano polską nazwą Kowalówka, 6 września 1947 przemianowano na Słupiec Dolny, zlikwidowano 1 stycznia 1972 r. (mikrob, uzup. moose).

Pozostałość jakiejś budowli, która wg. moich wyliczeń i rezultatów ...
    Widzimy fragmencik jakiś murów lub fundamentów. Możliwe, że były ...