Pałac Strzelce

Schloss Strehlitz

XIX w.

Istniejący pałac wzniesiono w Strzelcach w początkach XIX w. Po drugiej wojnie światowej wraz z folwarkiem był wykorzystywany przez Państwowe Gospodarstwo Rolne. Po upadku PGR należał do AWRSP. Obecnie pałac jest własnością Agencji Nieruchomości Rolnych Oddział w Opolu. Zabytek pełni funkcję wielorodzinnego budynku mieszkalnego, zwiedzać go można tylko z zewnątrz.
Pałac w Strzelcach to budynek eklektyczny, z elementami neorenesansowymi i neobarokowymi, murowany z cegły, potynkowany, częściowo podpiwniczony, ...
Pałac w Strzelcach to budynek eklektyczny, z elementami neorenesansowymi i neobarokowymi, murowany z cegły, potynkowany, częściowo podpiwniczony, wzniesiony na planie zbliżonym do prostokąta, dwukondygnacjowy, nakryty dachami dwuspadowymi z nowszymi lukarnami i świetlikami. Bryła budynku rozczłonkowana, asymetryczna, z wieżą – dominantą w elewacji ogrodowej, dwoma skrajnymi ryzalitami i niższą wieżą od frontu. Fasada dziesięcioosiowa, z głównym wejściem umieszczonym asymetrycznie w przyziemiu wieży, częściowo wtopionej w korpus budynku, zamknięta dwoma trzykondygnacjowymi ryzalitami, zwieńczonymi neorenesansowymi szczytami. W elewacji ogrodowej centralnie umieszczona trzykondygnacyjna wieża, w dwóch pierwszych kondygnacjach kwadratowa, wyżej ośmioboczna, nakryta barokowym hełmem. Przy wieży ganek trzyfilarowy, nad nim taras z balustradą tralkową, obecnie zamurowane. Elewacje przekształcone, zachowały resztki dawnych zdobień. Pomiędzy parterem a pierwszym piętrem wydatny gzyms, okna w profilowanych obramieniach, nad częścią otworów okiennych trójkątne naczółki, ryzality wieńczą neorenesansowe szczyty.
Do pałacu w Strzelcach przylega pochodzący z początków XIX w. park krajobrazowy, o powierzchni około 5,5 ha. W parku dominuje liściasty drzewostan rodzimy: dęby szypułkowe, lipy drobnolistne, graby zwyczajne, klony zwyczajne i jesiony wyniosłe.
(Damian Dąbrowski, maj 2010r. - za )

Strzelce. Kościół ewangelicki, pomnik wojenny, kościół katolicki, ...