Wnętrze kościoła św. Józefa Oblubieńca

Inneres der Katholischen Kirche St. Josef

Zatwierdzony plan kościoła zawierał około 2000 miejsc – w tym 650 miejsc siedzących. Dla zapewnienia większej ilości miejsc postanowiono wybudować balkony. W roku 1919 rzeźbiarz Beule z Bytomia wykonał dwie rzeźby: N.M.Panny i św. Jana. (Rok 1921) W kościele zbudowano ołtarz Maryjny. Augustyn Wittig z Nowej Rudy (twórca wielu rzeźb w Wambierzycach) wykonał w drzewie dwie figury: św. Jadwigi i św. Elżbiety. Rok 1928 – Augustyn Wittig wykonał cztery figury z drzewa: św. Antoni, św. Anna, św. Alojzy ...
Zatwierdzony plan kościoła zawierał około 2000 miejsc – w tym 650 miejsc siedzących. Dla zapewnienia większej ilości miejsc postanowiono wybudować balkony. W roku 1919 rzeźbiarz Beule z Bytomia wykonał dwie rzeźby: N.M.Panny i św. Jana. (Rok 1921) W kościele zbudowano ołtarz Maryjny. Augustyn Wittig z Nowej Rudy (twórca wielu rzeźb w Wambierzycach) wykonał w drzewie dwie figury: św. Jadwigi i św. Elżbiety. Rok 1928 – Augustyn Wittig wykonał cztery figury z drzewa: św. Antoni, św. Anna, św. Alojzy i św. Teresa od Dzieciątka Jezus. W roku 1936 zaprowadzono w kościele ogrzewanie ciepłym powietrzem. Rok 1937 – do kościoła zakupiono srebrny krzyż nad Tabernakulum. W roku 1942 przeprowadzono remont kościoła, zmieniono wystrój wnętrza, konsekrowano nowy ołtarz, a w roku 1943 – 19 marca poświęcono nowy ołtarz św. Józefa. W latach 1962-1964 przeprowadzono kapitalny remont kościoła: wykonano nową polichromię przez artystę malarza z Wrocławia Tadeusza Wrońskiego. W roku 1970 dokonano remontu kościoła: wymieniono starą instalację elektryczną, ogrodzono teren przy przebanii, uporządkowano plac przykościelny, sprawiono nową figurę Matki Boskiej. W latach 1970-1981 wyremontowano elewację plebanii, naprawiono dach oraz wymieniono prezbiterium kościoła, dostosowując go do wymogów liturgii posoborowej.

Źródlo: Kronika parafialna.

Kościół św. Józefa Oblubieńca, widok na ołtarz główny.