Wnętrze spichlerza z Głogówka

Spichlerz z Głogówka

XIX

Spichlerz z Głogówka jest drugim przykładem spichlerza kopulastego z południowo-wschodniej części Śląska Opolskiego. W tym rejonie spichlerze nosiły często nazwę lamusy. Zbudowany na początku XIX wieku w technice mieszanej: zrębowej i sumikowo-łątkowej. Ściany zewnętrzne zostały oblepione gliną, co chroniło zarówno przed ogniem, zmianami temperatury, jak i przed zamakaniem. Dwuspadowy dach z naczółkiem, nie związany konstrukcyjnie z korpusem, pokryty jest gontem. Budynek posiada jedną kondygnację ...
Spichlerz z Głogówka jest drugim przykładem spichlerza kopulastego z południowo-wschodniej części Śląska Opolskiego. W tym rejonie spichlerze nosiły często nazwę lamusy. Zbudowany na początku XIX wieku w technice mieszanej: zrębowej i sumikowo-łątkowej. Ściany zewnętrzne zostały oblepione gliną, co chroniło zarówno przed ogniem, zmianami temperatury, jak i przed zamakaniem. Dwuspadowy dach z naczółkiem, nie związany konstrukcyjnie z korpusem, pokryty jest gontem. Budynek posiada jedną kondygnację z użytkowym poddaszem. Drzwi prostokątne, opierzane, z ozdobnymi kowalskimi okuciami. W Muzeum spichlerz od początku służył jako budynek wykorzystywany na potrzeby wystaw czasowych.

Muzeum Wsi Opolskiej - spichlerz z XVIII w. z Głogówka (fot. P. ...
    Spichlerz z Głogówka.