Wnętrza kawiarni

Kamienica nr 13 (2a)

Cafe Hohenzollern, Cafe Heckert, Cafe Central, Cafe & Conditorei Richters

Na rogu ul. Wrocławskiej i Ogrodowej postała pod koniec XIX w. secesyjna kamienica, która w następnych latach uległa rozbudowie, a początkowo na parterze znajdowała się w niej cukiernia. Później Richard Klante prowadził tu na początku XX w. kawiarnię Hohenzollern, wdowa po nim – Johanna sprzedała lokal Hansowi Heckertowi. W latach 30. i 40. znajdowała się tu Cafe Central Willego Schöneberga. Lokal posiadał scenę na której przygrywał gościom zespół muzyczny. Kawiarnia miała nowoczesne wyposażenie ...
Na rogu ul. Wrocławskiej i Ogrodowej postała pod koniec XIX w. secesyjna kamienica, która w następnych latach uległa rozbudowie, a początkowo na parterze znajdowała się w niej cukiernia. Później Richard Klante prowadził tu na początku XX w. kawiarnię Hohenzollern, wdowa po nim – Johanna sprzedała lokal Hansowi Heckertowi. W latach 30. i 40. znajdowała się tu Cafe Central Willego Schöneberga. Lokal posiadał scenę na której przygrywał gościom zespół muzyczny. Kawiarnia miała nowoczesne wyposażenie i wystrój co stanowiło poważna odmianę po Cafe Heckert, której wystrój to morze pluszu i kwintesencja drobnomieszczańskiej elegancji. Za:

Ulica Ogrodowa - widok w kierunku kościoła Podwyższenia Krzyża ...
    Żary, Cafe & Conditorei Richters w kamienicy nr 13 przy ul. Wrocławskiej.