Wystawa Rolnicza - Opolagra

Lotnisko (dawne)

Flugplatz Groß Stein

Pod koniec lat 30. rodzina Strachwitz na dużym polu obok swojej posiadłości pałacowo-parkowej zbudowała lądowisko dla małych samolotów. W przededniu wybuchu II wojny światowej lotnisko zostało przejęte przez Luftwaffe i pod koniec sierpnia 1939 obsadzone przez I/ZG2 - 1 grupę 2 szwadronu myśliwców niszczycieli (jednostka wydzielona z jednostki myśliwców JG231) wyposażoną w 45 jednomiejscowych myśliwców Messerschmitt Bf 109D. W drugim tygodniu września jednostkę już przeniesiono do Krakowa i potem ...
Pod koniec lat 30. rodzina Strachwitz na dużym polu obok swojej posiadłości pałacowo-parkowej zbudowała lądowisko dla małych samolotów. W przededniu wybuchu II wojny światowej lotnisko zostało przejęte przez Luftwaffe i pod koniec sierpnia 1939 obsadzone przez I/ZG2 - 1 grupę 2 szwadronu myśliwców niszczycieli (jednostka wydzielona z jednostki myśliwców JG231) wyposażoną w 45 jednomiejscowych myśliwców Messerschmitt Bf 109D. W drugim tygodniu września jednostkę już przeniesiono do Krakowa i potem do Dębicy. Lotnisko w Kamieniu Śląskim było wykorzystywane sporadycznie. W czerwcu 1944 r. był tu jeszcze na krótko poddoddział (2. Staffel) nocnych bombowców nurkujących (3. Staffel der Nachtschlachtgruppe 1). W ostatnich latach wojny drogą lotniczą dostarczano rannych żołnierzy do pałacu Strachwitzów, przekształconego na lazaret. 19 stycznia 1945 r. ewakuowano szpital i lotnisko. Armia Czerwona zajęłą lotnisko 22 stycznia 1945. Po wojnie lotnisko było rozbudowane i do 1971 roku użytkowała je Armia Czerwona. W latach 1971-1989 lotnisko było w gestii WP jednak nie miało znaczenia operacyjnego. W latach 90. obiekt został sprzedany prywatnemu przedsiębiorcy, który miał tu utworzyć centrum przeładunkowe (air cargo). Nic z tego nie wyszło i niszczejący obiekt w 2008 r. odkupił Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego i przeds. Państwowe Porty Lotnicze. (moose za niemiecką wikipedią)

Zerstörergeschwader 2 - jedna z dwóch jednostek wyposażonych jeszcze ...
    Start motolotni w czasie imprezy dożynkowej w 2003 roku.