Kapliczka cmentarna

Cmentarz komunalny Na Grobli

Friedhof

Cmentarz wiejski, służący mieszkańcom Gosławic (d. Goslawitz, od 1936 r. Ehrenfeld), głównie ich przysiółka zwanego Grobla, od 1974 roku w granicach Opola. Usytuowany na wzniesieniu, zajmuje teren o nieregularnym wydłużonym kształcie, groby rozmieszczone w zależności od ukształtowania terenu i różnice wysokości, nie tworzą regularnych układów kwater. W najwyższym punkcie wzgórka usytuowana kapliczka-dzwonnica o barokowej formie, zwieńczona dwuspadowym daszkiem, opatrzona datą 1747. Na cmentarzu zachowane ...
Cmentarz wiejski, służący mieszkańcom Gosławic (d. Goslawitz, od 1936 r. Ehrenfeld), głównie ich przysiółka zwanego Grobla, od 1974 roku w granicach Opola. Usytuowany na wzniesieniu, zajmuje teren o nieregularnym wydłużonym kształcie, groby rozmieszczone w zależności od ukształtowania terenu i różnice wysokości, nie tworzą regularnych układów kwater. W najwyższym punkcie wzgórka usytuowana kapliczka-dzwonnica o barokowej formie, zwieńczona dwuspadowym daszkiem, opatrzona datą 1747. Na cmentarzu zachowane nieliczne pozostałości starodrzewu.
Początkowo cmentarz zajmował mniejsza powierzchnię w kształcie nieregularnego czworoboku o wymiarach 16 x 17 x 22 x 13 m usytuowanego przy skrzyżowaniu szosy wyjazdowej z Opola i drogi wiejskiej. W roku 1925, wobec zapełnienia się cmentarza, dokupiono graniczące z nekropolią fragmenty pola powiększając go do dzisiejszych rozmiarów (24 x 17 x 10 x 36 m). Pomimo, że cmentarz jest stary – istniał na pewno w XIX wieku, a być może znacznie wcześniej, na co wskazywałaby data na kapliczce – zachowanych jest bardzo niewiele starych grobów. Najstarsze, których jest zaledwie kilka, to proste kamienne nagrobki z lat 20. i 30 XX w. Pozostałe pomniki nagrobne – współczesne, z pewnością w większości założone na dawnych miejscach pochówku danej rodziny. Najwięcej nagrobków należy do zmarłych z rodzin: Bregulla (Breguła), Stasch (Staś), Stotko.
Źródło:

Stary cmentarz "Na Grobli" w Gosławicach.