Cmentarz przykościelny

Epitafia zewnętrzne

Detale architektoniczne

Kościół św. Marcina Biskupa

Kirche

Parafia istnieje od XIII w. W 1315 r. występuje proboszcz. Do Lipowej należały: Osiek z kościołem Wniebowzięcia MB, Żelazna z kościołem św. Jadwigi, Gola Grodkowska, Głębocko, Przylesie Dolne które dołączono z braku kapłanów . Kościół pw. św. Jana Chrzciciela, a od 1651 r. św. Marcina Bpa wzmiankowany jest w 1315 r., zaś obecny zbudowany w końcu XV w lub na pocz. XVI w. w stylu gotyckim. Odnawiany po zniszcze-niach ...
Kościół pw. św. Jana Chrzciciela, a od 1651 r. św. Marcina Bpa wzmiankowany jest w 1315 r., zaś obecny zbudowany w końcu XV w lub na pocz. XVI w. w stylu gotyckim. Odnawiany po zniszcze-niach w 1945 r. Zabytek - monstrancja rokokowa z 1737-50 r. Za:

Gospoda Josefa Ziebolza, piekarnia Exnera, gotycki kościół św. ...
    Lipowa. Fragment wsi, kościół i sklep kolonialny z piekarnią Exnera.