Figura św. Jana Nepomucena

Kaplica św. Anny

Anna-Kapelle

Na malowniczym zalesionym wzgórzu (ukryta wśród drzew, latem niewidoczna) usytuowana jest kaplica pw. św. Anny. Droga do niej prowadzi schodkami i stromą ścieżką. Pierwszy raz wymieniona była w dokumentach w 1514 roku. Obecny budynek zawdzięcza swój wygląd właścicielowi Kromolina, którym był hrabia Johann Christoph von Churschwandt. W 1716 roku rozpoczął on budowę murowanej kaplicy na miejscu poprzedniej drewnianej. W 1740 roku otrzymała ona dziedziniec, otoczony półkolistymi arkadami, co utworzyło ...
Na malowniczym zalesionym wzgórzu (ukryta wśród drzew, latem niewidoczna) usytuowana jest kaplica pw. św. Anny. Droga do niej prowadzi schodkami i stromą ścieżką. Pierwszy raz wymieniona była w dokumentach w 1514 roku. Obecny budynek zawdzięcza swój wygląd właścicielowi Kromolina, którym był hrabia Johann Christoph von Churschwandt. W 1716 roku rozpoczął on budowę murowanej kaplicy na miejscu poprzedniej drewnianej. W 1740 roku otrzymała ona dziedziniec, otoczony półkolistymi arkadami, co utworzyło rodzaj atrium. Jest to kaplica pątnicza dla pielgrzymów. O datach jej renowacji świadczą napisy na tylnej części ołtarza – 1796, 1881 i 1882. Wyposażenie wnętrza jest utrzymane w stylu barokowym. Przed kaplicą stoi figura św. Jana Nepomucena.
Kaplicy nie oszczędziły działania wojenne w 1945 roku – jako że stanowiła ona dogodny punkt obserwacyjny i orientacyjny. Dziś w odbudowanej w latach powojennych raz do roku w niedzielę po św. Annie ( po 26 lipca ) odbywa się poświęcenie zgromadzonych tam na ta okazję samochodów. (Tomasz Mietlicki - )

Rycina przedstawiająca kaplice na Górze Św. Anny.
    Pozdrowienia z Góry Świętej Anny