Pałacyk myśliwski St. Hubertusgrün (dawny)

Jagdhaus St. Hubertusgrün

pocz. lat 50. XX w.

Sonnenberg czyli Słoneczne Wzgórze albo Słoneczna Góra, to miejsce w którym dawniej stał urokliwy dworek myśliwski Schaffgotschów - St. Hubertusgrün (dworek św.Huberta). Pozostało po nim odrobinę kamiennych fundamentów i parę cegieł. Nie wiem kiedy i w jakich okolicznościach zniknął z powierzchni ziemi …
W pobliżu dworku myśliwskiego St.Hubertusgrün, funkcjonował do 1860 roku kurort leczniczy Bad Grüben (Grabin Zdrój), gdzie kąpielami błotnymi i borowinowymi oraz siarkowymi i żelazistymi wodami ...
W pobliżu dworku myśliwskiego St.Hubertusgrün, funkcjonował do 1860 roku kurort leczniczy Bad Grüben (Grabin Zdrój), gdzie kąpielami błotnymi i borowinowymi oraz siarkowymi i żelazistymi wodami mineralnymi leczono artretyzm, skurcze i osłabienie organizmu.
Kuracjusze korzystali również ze wspomnianego dworku myśliwskiego St. Hubertusgrün. Po pożarze domu zdrojowego w Grabinie (Bad Grüben) w roku 1856 zaniechano dalszego wodolecznictwa, tym bardziej, że w międzyczasie coraz większe znaczenie uzyskiwały duże uzdrowiska w Kotlinie Kłodzkiej.
Info:

Wieża pałacyku Sant Hubertus.