Kościół Matki Bożej Różańcowej

Kirche

Warto nadmienić , iż nieco wcześniej kościół ten otrzymał nowe żyrandole i okna z witrażami: św. Rocha, św. Anny, Matki Bożej Lourdzkiej, Matki Bożej Fatimskiej, św. Rodziny i św. Floriana. Pod chórem zamontowano witraże z liliami .
Obok kościoła znajduje się budynek katechetyczny ( salka ), zbudowany w latach 1986 - 1987 . Za wsią, w kierunku Łambinowic, znajduje się cmentarz katolicki z 1900 r. Za: Kościół filialny w Goszczowicach pw. Matki Bożej Różańcowej zbudowany został w 1903 r. Wtedy wieś ta należała do parafii Przechód, a w latach 1930 - 1945 do nieistniejącej już dziś parafii Klucznik. W 1945 r.wieś Goszczowice została przyłączona do parafii Tułowice . Ostatni generalny remont kościoła został przeprowadzony w 2002 r. Wokół kościoła położono chodnik z płyt betonowych, zaś przed kościołem wykonano podjazd, głównie dla osób niepełnosprawnych .

Kościół, szkoła, leśniczówka, sklep z gospodą Paula Lakomy.
    Goszczowice - zajazd, kościół, szkoła, pomnik wojenny.