Kościół ewangelicki (ruina)

XVIII
Istnieje częściowo

Ruina kościoła ewangelickiego z XVI w., przebudowanego w 1786 r. jednonawowego, zbudowanego na rzucie prostokątnym z prostokątnym aneksem na osi dłuższej oraz wieża po stronie przeciwległej. Wnętrze podzielone dwoma rzędami słupów podtrzymujących pozorne sklepienie kolebkowe. Fasada podzielona rytmem pilastrów na przęsła obejmujące każde okno. Pilastry wysokości całej fasady, zwieńczone głowicami o uproszczonym profilu doryckim. Podobny portal wejściowy o płaskim archiwolcie z klińcem środkowym wspartym ...
Ruina kościoła ewangelickiego z XVI w., przebudowanego w 1786 r. jednonawowego, zbudowanego na rzucie prostokątnym z prostokątnym aneksem na osi dłuższej oraz wieża po stronie przeciwległej. Wnętrze podzielone dwoma rzędami słupów podtrzymujących pozorne sklepienie kolebkowe. Fasada podzielona rytmem pilastrów na przęsła obejmujące każde okno. Pilastry wysokości całej fasady, zwieńczone głowicami o uproszczonym profilu doryckim. Podobny portal wejściowy o płaskim archiwolcie z klińcem środkowym wspartym na dwóch pilastrach z głowicami. Zniszczony w 1945 r. Kościół zrujnowany, zniszczone dachy, a wnętrza pozbawione wystroju. Obiekt wpisany do rejestru zabytków. Za: (moose)

Rogoźnik - pałac, karczma, kościół, fabryka syropu.
    Rogoźnik. Kościół ewangelicki i pomnik wojenny oraz szkoła ewangelicka.