Wnętrza

Willa Colonia

Villa Colonia

„Villa Colonia” (Kaiser-Friedrich-Straße 14)-do 1945 roku wynajmował ją kupiec Hans Günther Olowinsky od aptekarza Wieczorka mieszkającego w Opolu. W willi tej po południu 6 maja 1945 r. podpisano kapitulację „Festung Breslau”.Ze strony niemieckiej akt kapitulacji podpisał gen. Hermann Niehoff, ze strony radzieckiej dowodzący 6 Armią generał-porucznik Wladimir Glusdowskij. Miała ona być na honorowych warunkach,złamanych co do jednego przez stronę radziecką.( gen. Hermann Niehoff ...
„Villa Colonia” (Kaiser-Friedrich-Straße 14)-do 1945 roku wynajmował ją kupiec Hans Günther Olowinsky od aptekarza Wieczorka mieszkającego w Opolu. W willi tej po południu 6 maja 1945 r. podpisano kapitulację „Festung Breslau”.Ze strony niemieckiej akt kapitulacji podpisał gen. Hermann Niehoff, ze strony radzieckiej dowodzący 6 Armią generał-porucznik Wladimir Glusdowskij. Miała ona być na honorowych warunkach,złamanych co do jednego przez stronę radziecką.( gen. Hermann Niehoff wspólnie z generał-major von Ahlfen opracowali i wydali po wojnie wspomnienia nt. przebiegu walk i kapitulacji „Festung Breslau”: »So kämpfte Breslau« (wydawnictwo Gräfe und Unzer Verlag, München 1959)

Willa Colonia, miejsce kapitulacji Festung Breslau. Fot. M. Grotowski.
    Mam przyjemność przedstawić Państwu... Villa Colonia! To tu podpisano ...