Zespole Szkół Przyrodniczych - Technikum nr 6
Zespół Szkół Rolniczych im. Macieja Rataja (dawny)

W obecnym Zespole Szkół Rolniczych obiektem zabytkowym jest historyczna rezydencja właściciela cukrowni - 3,5 kondygnacyjny budynek neoklasycystyczny z II poł. XIX w. Rzut budynku zbliżony do kwadratu. W boniowanej części parterowej wkomponowane okna sutereny. Nad licowanym cegłą piętrem - niższa kondygnacja użytkowego poddasza z oknami rytmicznie powtarzającymi układ kompozycyjny parteru i piętra. Rustykalne boniowanie części parterowej wyprowadzone w narożnikach aż pod ścianę attykową, kryjącą ...
W obecnym Zespole Szkół Rolniczych obiektem zabytkowym jest historyczna rezydencja właściciela cukrowni - 3,5 kondygnacyjny budynek neoklasycystyczny z II poł. XIX w. Rzut budynku zbliżony do kwadratu. W boniowanej części parterowej wkomponowane okna sutereny. Nad licowanym cegłą piętrem - niższa kondygnacja użytkowego poddasza z oknami rytmicznie powtarzającymi układ kompozycyjny parteru i piętra. Rustykalne boniowanie części parterowej wyprowadzone w narożnikach aż pod ścianę attykową, kryjącą dach. Gzyms nad parterem wyniesiony do linii parapetów okiennych I piętra. Rozbudowane obramienia okien z ozdobnymi gzymsami nadokiennymi czerpią z arsenału detali klasycystycznych form architektonicznych. Na tle licowanej cegłą ściany piętra, obok narożnych boniowań, wyodrębniają się pojedyncze okna z wielokrotnie profilowanymi opaskami i płaskorzeźbionymi plafonami, zwieńczonymi gzymsem nadokiennym wspartym na rozrzeźbionych wspornikach. Część podokienna nawiązuje do uformormowania bazy kolumn. Podobne rozwiązania zastosowano w architektonicznie uformowanych "biforiach" piętra, gdzie opaski zastąpiono zewnętrznymi pilastrami i rzeźbioną kolumną między otworami na osi symetri.
Zespół wejściowy wyobrębniony boniowaniem i tympanonem w części attykowej z detalami i rzeźbioną listwą, zaakcentowany drewnianymi drzwiami dwuskrzydłowymi z naświetlem, utrzymanymi w stylu neoklasycystycznym. Uwagę skupia delikatny ornament roślinny pod tympanonem.
W osi wejścia, w południowej części elewacji umieszczono ryzalit zespołu wejściowego, jednak mniej rozbudowany o spokojniejszych formach i skromniejszych detalach z charakterystycznym boniowaniem w formie zwornika nad drzwiami.
Niższa część współcześnie dobudowanego segmentu uniemożliwia odczyt kompozycji wschodniej elewacji. Trudna w wizualnym odbiorze jest również zachodnia elewacja, do ryzalitu której dobudowano niższe parterowe segmenty budownictwa współczesnego.
Niezasłonięte części pozwalają docenić artystyczne wartości zachodniego szczytu architektury obiektu z narożnymi półkolumnami ryzalitu i figuralnym zwieńczeniem attyki. Tekst: Bogdan Samorek, Edyta Wojtowicz. Więcej na: i

Budynek główny Zespołu Szkół Rolniczych im. Macieja Rataja w Głogowie.
    Wejście główne do Szkoły Rolniczej w Głogowie.