Regionalne Centrum Animacji Kultury (RCAK)

Villa Hermann Sucker

Hermann Sucker wspólnie z bratem Friedrichem od 1880 r. był właścicielem zakładu produkującego maszyny włókiennicze, który znajdował się przy dzisiejszej ul. H.Sienkiewicza (teraz znajduje się tu ZFM "Zefam").
W 1903 roku przy obecnej ul.H.Sienkiewicza została wybudowana okazała, elegancka willa H. Suckera, w której istniały sale kominkowe, pokoje ozdobione brokatowymi tapetami lub boazerią, niekiedy ściany były wyściełane jedwabiem; na wyposażeniu pałacyku były także parkiety, kryształowe żyrandole ...
W 1903 roku przy obecnej ul.H.Sienkiewicza została wybudowana okazała, elegancka willa H. Suckera, w której istniały sale kominkowe, pokoje ozdobione brokatowymi tapetami lub boazerią, niekiedy ściany były wyściełane jedwabiem; na wyposażeniu pałacyku były także parkiety, kryształowe żyrandole i stylowe, ekskluzywne meble również obite jedwabiem lub skórą. Wokół willi znajdował się niewielki park i okazały ogród z pergolami oraz płytkim basenem.
W 1945 r. przez czas ofensywy radzieckiej willa przy ul.Sienkiewicza zamieniona została w wojskowy szpital. Po drugiej wojnie w rezydencji Suckerów zamieszkał Roman Mazurkiewicz - kompozytor i malarz, ówczesny wicestarosta, przedwojenny burmistrz Grodziska Wlkp., autor granego codziennie z ratusza hejnału Zielonej Góry. Następnie willa zaadaptowana została na potrzeby placówki użyteczności publicznej. Po 1955 r. krótko znajdowała się tu szkoła specjalna, a później Wojewódzka Poradnia Kulturalno-Oświatowa, a także internat Studium Nauczycielskiego. W 1960 roku utworzono Wojewódzki Dom Kultury, który funkcjonował najdłuższej - aż 30 lat. W 1990 roku WDK przekształcono w Wojewódzki Ośrodek Metodyki Upowszechniania Kultury.
Od roku 1996 budynek należy do Regionalnego Centrum Animacji Kultury, które od 1999r. jest lubuską samorządową instytucją kultury podległą Marszałkowi Województwa. Na terenie Centrum znajduje się zakład poligraficzny ART-DRUK, studio nagrań dźwiękowych "Polysound", Pracownia Dokumentacji Wideo, Otwarte Studio Sztuk Plastycznych oraz pracownie: teatralna, plastyczna, muzyczna i filmowa. Centrum stanowi także siedzibę Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca (założony w 1953 r.), Lubuskie Trio Fortepianowe, zespół wokalny "Forum", zespoły muzyczne "Good Morning Blues" i "Fusion Waves", teatr młodzieżowy "Kasta" oraz sekcja tkactwa artystycznego "Penelopa" (powstała w 1984 r.).
W budynku RCAK przez wiele lat istniał Jazz Club "Harlem", a obecnie mieści się pub "Słodko-Gorzka".
W planach jest też budowa wielofunkcyjnego pawilonu z przeznaczeniem na Galerię Sztuk Wizualnych, w ramach której będą działać: galeria wystawowa młodych plastyków, multimedialna sala prób, salon grafiki komputerowej, ośrodek konferencyjny międzynarodowych spotkań młodzieży, pokoje noclegowe dla dziecięcych zespołów artystycznych, biorących udział w zajęciach i warsztatach. W projekcie jest ponadto utworzenie dla potrzeb młodych artystów sali do prezentacji sztuk interaktywnych na dużych ekranach plazmowych, profesjonalnego studia nagrań muzycznych i dokumentacji telewizyjnej oraz obszernego magazynu na urządzenia techniki scenicznej i kostiumerni LZPiT.
Obecnie budynek RCAK jest w końcowej fazie rewitalizacji, a niebawem zaczną się przygotowania do kapitalnej renowacji wnętrz. Więcej na:
Budynek jest wpisany do rejestru zabytków (nr 2594, 21.11.1976r.).

Zielona Góra - willa Hermanna Suckera