Budynek nr 13 (d. szkoła)

Wilhelmschule, Szkoła Podstawowa nr 11 w Legnicy,
Zespół Placówek Specjalnych w Legnicy - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej

lata 1870-1871
rozbudowa 1930

Pierwotnie szkoła ludowa "Wilhelmschule".Budynek szkolny wzniesiony w latach 1870-1871 (rozbudowa 1930). Budynek dwufazowy. Budynek pierwszy (tzw. Rundbogenstill) i budynek drugi (architektura ekspresjonistyczno-modernistyczna).
Szkoła, otwarta 14.10.1872 r. była pierwszym w Prusach budynkiem ogrzewanym powietrzem odpowiednio rozprowadzanym z ciepłowni za pomocą kanałów grzewczych. Od 10.05.1884 – szkoła wyższa, a od 1892 – szkoła realna.
Pierwsza część południowa budynku powstała na terenie dawnych ...
Pierwsza część południowa budynku powstała na terenie dawnych ogrodów Ruffera w latach 1870-1871, gdzie przeniesiono szkołę elementarną Najświętszej Marii Panny i szkołę rodzinną. Część północna dobudowana ok. 1930 r. w stylu ekspresjonistycznym. Przy budynku szkolnym w 1901 r. wybudowano salę gimnastyczną.
Zespół składa się z budynku głównego mieszczącego sale lekcyjne i internat w drugiej i trzeciej kondygnacji części południowej skrzydła głównego oraz z sali gimnastycznej połączonej z budynkiem głównym łącznikiem w skrzydle północnym. Usytuowany po wschodniej stronie ulicy. Budynek główny stanowi południowy skraj bloku zabudowy, sala gimnastyczna wraz z łącznikiem zamyka podwórze od strony północnej. Wyasfaltowane częściowo podwórze budynku zajmuje boisko szkolne. Od strony ulicy i od strony południowej skrzydło główne otoczone jest wąskim pasem ogródka, z prostym ogrodzeniem z siatki drucianej ze słupami z nietynkowanej cegły.
Po 1945 r. funkcjonowała tutaj Szkoła Podstawowa nr 11. Od lat 90. XX w. budynek zajmowany był przez Zespół Placówek Specjalnych w Legnicy, w tym Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej, w skład którego wchodziły:
- Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12
- Specjalne Gimnazjum nr 12 (po reformie zlikwidowane)
- Specjalna Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 7 (potem Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia Nr 7)
W 2020 r. Zespół Placówek Specjalnych został przeniesiony na ul. Mazowiecką 3. Do 2022 r. budynek był nieużytkowany. Po agresji Rosji na Ukrainę, budynek zasiedlono ukraińskimi uchodźcami.
Źródła:
GEZ