Pomnik Niepodległości

Granitowy, 1,5 metrowy głaz z napisem :"W 50 lecie odzyskania niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej studenci i pracownicy Akademii Medycznej we Wrocławiu. Wrocław listopad 1968".
Inicjatorem powstania pomnika była Rada uczelniana ZSP pod przewodnictwem Krzysztofa Wroneckiego. Uroczyste odsłonięcie miało miejsce 11 listopada 1968 roku. Pomnik odsłonił rektor AM prof. Leonard Kuczyński. Pomnik powstał w czynie społecznym. Za jego główny element głaz odpowiedzialni byli studenci, którzy wypatrzyli ...
Inicjatorem powstania pomnika była Rada uczelniana ZSP pod przewodnictwem Krzysztofa Wroneckiego. Uroczyste odsłonięcie miało miejsce 11 listopada 1968 roku. Pomnik odsłonił rektor AM prof. Leonard Kuczyński. Pomnik powstał w czynie społecznym. Za jego główny element głaz odpowiedzialni byli studenci, którzy wypatrzyli go nad Oławą, na Niskich Łąkach. Autorem tablicy jest wrocławski kamieniarz Tadeusz Hudziec.
b/h/2009 - "Pomniki Wrocławia" Zygmunt Antkowiak

Na skwerku przy ul.Wojciecha z Brudzewa stoi sobie taki oto zapomniany ...