Wieża ciśnień (kolejowa)

Wieża została wybudowana w 1908 r. Zbiornik typu Intze, stalowy, nitowany, z dnem wklęsłym, o pojemności 50 m3. Trzon wieży murowany z cegły z wstawkami zielonej cegły glazurowanej, ściana osłonowa zbiornika betonowa, stożkowy dach zwieńczony świetlikiem - wywietrznikiem. W latach 30. XX w. u stóp wieży dobudowano niewielki magazyn gospodarczy. Wodę do zbiornika czerpano z dwóch studni kopanych w pobliżu wieży. Przepompownia znajdowała się na parterze trzonu wieży. Ze zbiornika wodę grawitacyjnie ...
Wieża została wybudowana w 1908 r. Zbiornik typu Intze, stalowy, nitowany, z dnem wklęsłym, o pojemności 50 m3. Trzon wieży murowany z cegły z wstawkami zielonej cegły glazurowanej, ściana osłonowa zbiornika betonowa, stożkowy dach zwieńczony świetlikiem - wywietrznikiem. W latach 30. XX w. u stóp wieży dobudowano niewielki magazyn gospodarczy. Wodę do zbiornika czerpano z dwóch studni kopanych w pobliżu wieży. Przepompownia znajdowała się na parterze trzonu wieży. Ze zbiornika wodę grawitacyjnie podawano do lokalnej sieci wodociągowej i na 2 żurawie kolejowe.
Źródło:

Kolejowa wieża ciśnień