Dom nr 15 (nie istnieje)

Nebengebäude Schulte-Villa

Nie istnieje

Przy dawnej Fürstensteiner-Strasse 15 znajdował się budynek mieszkalno-gospodarczy – zabudowa towarzysząca sąsiedniej Schulte-Villa (obecnie Chrobrego 13). Na początku XX wieku znajdowały się tam pomieszczenia mieszkalne, wozownia, szopa, zmywak, stajnia, narzędziownia i skład opału. Około roku 1930 stajnię przebudowano na pomieszczenia mieszkalne; w tym czasie dawna wozownia i zmywak to garaż, w dawnej narzędziowni jest kuchnia, a dawny skład opału to pomieszczenia gospodarcze. Obecnie w miejscu ...
Przy dawnej Fürstensteiner-Strasse 15 znajdował się budynek mieszkalno-gospodarczy – zabudowa towarzysząca sąsiedniej Schulte-Villa (obecnie Chrobrego 13). Na początku XX wieku znajdowały się tam pomieszczenia mieszkalne, wozownia, szopa, zmywak, stajnia, narzędziownia i skład opału. Około roku 1930 stajnię przebudowano na pomieszczenia mieszkalne; w tym czasie dawna wozownia i zmywak to garaż, w dawnej narzędziowni jest kuchnia, a dawny skład opału to pomieszczenia gospodarcze. Obecnie w miejscu budynku znajduje się parking .
Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Po prawej stronie plan całej posesji Schulte-Villa (obecnie ul. ...