Restauracja Moritza Schulze (dawna)

Restaurant Moritz Schulze, Restaurant Zweikaiserdenkmal (Przy Pomniku Dwóch Cesarzy)

Nie istnieje

W miejscu, gdzie stanął SDH a dziś znajduje się salon meblowy BRW i dyskont Plus znajdowała się restauracja Moritza Schulze o czym krzyczały wielkie litery wypisane na fasadzie kamienicy. Właściciel wiedział co robi, jako że w pobliżu stał okazały pomnik Dwóch Cesarzy – bardzo chętnie przedstawiany na pocztówkach z początku XX w. Oto restaurator miał darmową reklamę na tysiącach kartek pocztowych wysłanych z Sorau na cały świat. Po śmierci Moryca lokal przejęła siostra - Augusta Kara, która nazwała ...
W miejscu, gdzie stanął SDH a dziś znajduje się salon meblowy BRW i dyskont Plus znajdowała się restauracja Moritza Schulze o czym krzyczały wielkie litery wypisane na fasadzie kamienicy. Właściciel wiedział co robi, jako że w pobliżu stał okazały pomnik Dwóch Cesarzy – bardzo chętnie przedstawiany na pocztówkach z początku XX w. Oto restaurator miał darmową reklamę na tysiącach kartek pocztowych wysłanych z Sorau na cały świat. Po śmierci Moryca lokal przejęła siostra - Augusta Kara, która nazwała lokal po prostu „Przy Pomniku Dwóch Cesarzy” widocznie uznała, że starczy już tej reklamy. Za:
Późniejszym właścicielem był P. Scholz

Pomnik dwóch cesarzy i restauracja „Przy Pomniku Dwóch Cesarzy” ...