Kościół ewangelicki (dawny)

Kościół został wybudowany w 1657 roku jako budowla ewangelicka. Opierał się na konstrukcji klejonej z muru pruskiego, a w 1781 roku dobudowano jeszcze wieżę kościelną. Wcześniej dzwon wisiał w osobno stojącej dzwonnicy. W latach 1849 i 1859 kościół uległ znacznemu zniszczeniu na skutek powodzi, która miała wtedy miejsce. W związku z tym w roku 1859 przeprowadzono gruntowny remont budynku. Nie przetrwał do czasów współczesnych - na miejscu rozebranej w 1975 roku ewangelickiej świątyni stoi obecnie ...
Kościół został wybudowany w 1657 roku jako budowla ewangelicka. Opierał się na konstrukcji klejonej z muru pruskiego, a w 1781 roku dobudowano jeszcze wieżę kościelną. Wcześniej dzwon wisiał w osobno stojącej dzwonnicy. W latach 1849 i 1859 kościół uległ znacznemu zniszczeniu na skutek powodzi, która miała wtedy miejsce. W związku z tym w roku 1859 przeprowadzono gruntowny remont budynku. Nie przetrwał do czasów współczesnych - na miejscu rozebranej w 1975 roku ewangelickiej świątyni stoi obecnie kościół parafialny Podwyższenia Krzyża Świętego - wybudowany w latach 1976 -1978 . Za

Kościół ewangelicki na kartce pocztowej typu Gruss z 1899r
    Kościół ewangelicki w Luboszycach. Pocztówka z obiegu 1913 r.