Kościół św. Floriana (Stary Kościół)

Katholieche Kirche St. Johannes Baptist

Parafia została erygowana 28 01. 1936 r. z gromad Ozimek i Schodnia, wydzielonych z parafii Krasiejów oraz części Antoniowa z parafii Szczedrzyk. Kościół zbudował ks. Fr. Pieruszka w latach 1934-1935. Konsekracja odbyła się w 1936 r. Dnia 18 12. 1978 r. teren kościelny wraz z zabudowaniami został przekazany na własność Huty Małapanew, a parafia otrzymała nowy teren w centrum Ozimka i zezwolenie na budowę nowego kościoła. Dawny kościół parafialny, który jest własnością Huty Małapanew, jest miejscem ...
Parafia została erygowana 28 01. 1936 r. z gromad Ozimek i Schodnia, wydzielonych z parafii Krasiejów oraz części Antoniowa z parafii Szczedrzyk. Kościół zbudował ks. Fr. Pieruszka w latach 1934-1935. Konsekracja odbyła się w 1936 r. Dnia 18 12. 1978 r. teren kościelny wraz z zabudowaniami został przekazany na własność Huty Małapanew, a parafia otrzymała nowy teren w centrum Ozimka i zezwolenie na budowę nowego kościoła. Dawny kościół parafialny, który jest własnością Huty Małapanew, jest miejscem kultu św. Floriana, patrona hutników. Za:

Kościół św. Floriana w Ozimku.
    Kościół św. Jana Chrzciciela w Ozimku.