Pomnik Janka Krasickiego (dawny)

Pomnik Janka Krasickiego stanął na ówczesnym osiedlu ZWM, niedaleko Spółdzielczego Domu Kultury, według projektu Mariana Nowaka. Odsłonięty został we wrześniu 1984 roku. Kim była postać Krasickiego? To zamordowany przez Niemców w trakcie II wojny światowej, organizator i przewodniczący Związku Walki Młodych (ZWM). Jak to często bywało w PRLu odsłonięciu pomnika towarzyszył wielki propagandowy spektakl. Bohatera przedstawiono, jako symbol patriotyzmu i walki o ojczyznę. Przemilczano działalność na ...
Pomnik Janka Krasickiego stanął na ówczesnym osiedlu ZWM, niedaleko Spółdzielczego Domu Kultury, według projektu Mariana Nowaka. Odsłonięty został we wrześniu 1984 roku. Kim była postać Krasickiego? To zamordowany przez Niemców w trakcie II wojny światowej, organizator i przewodniczący Związku Walki Młodych (ZWM). Jak to często bywało w PRLu odsłonięciu pomnika towarzyszył wielki propagandowy spektakl. Bohatera przedstawiono, jako symbol patriotyzmu i walki o ojczyznę. Przemilczano działalność na rzecz ZSRR, propagowanie stalinizmu, popieranie krwawych represji i deportacji Polków z ziem wschodnich. W cokole złożona została urna z ziemią pobraną m.in. z grobu Krasickiego. Pomnik został zdemontowany w 1991 roku, chociaż do dziś na swoim miejscu pozostał cokół wraz z urną. Za:

komentarze: 2
    Oryginalny tekst pod zdjęciem. Dyskusja na blogu na http://opolandia.redblog.nto.pl/2009/01/09/gdzie-jest-janek-z-tamtych-lat/
    Pomnik Janka Krasickiego, autorstwa Mariana Nowaka. Stał na osiedlowym ...
    komentarze: 3
    O Janku z ZWM-u. Dyskusja na blogu na http://opolandia.redblog.nto.pl/2009/01/09/gdzie-jest-janek-z-tamtych-lat/ ...
    Pusty cokół, pozostałość po pomniku Janka Krasickiego, widok od ...