Most III (str. Piskornia / Las Strachociński)

Most II (str. Piskorna / Las Strachociński)

Most I (str. Piskorna / Las Strachociński)

Jezioro Sępa

Strumień Piskorna

Piskorna – strumień na terenie Wrocławia długości około 3,5 km[1] (według innych źródeł 5,75 km[2]) we wschodniej części miasta, w osiedlach Wojnów i Strachocin. Na większej części swego biegu płynie starorzeczem Odry, które podczas regulacji rzeki pod koniec XIX wieku zostało od niej odcięte.

Swój początek strumień bierze we wsi Łany w dawnym zakolu Odry[1] (według innych źródeł[3] wypływa we wsi Gajków w gminie Czernica, następnie przebiega przez Kamieniec Wrocławski i kieruje się do Łanów). ...

Swój początek strumień bierze we wsi Łany w dawnym zakolu Odry[1] (według innych źródeł[3] wypływa we wsi Gajków w gminie Czernica, następnie przebiega przez Kamieniec Wrocławski i kieruje się do Łanów). Z Łanów wpływa w granice miasta płynąc na północny zachód wzdłuż jej głównego współczesnego koryta, w odległości nieprzekraczającej miejscami 200 metrów od jej brzegu, oddzielony wałem przeciwpowodziowym. Następnie skręca na północ oddalając się od Odry i omijając łukiem Las Strachociński. Tam rozlewa się wszerz (miejsce to nazywane jest Jeziorem Leśnym), a następnie dawne zakole Odry prowadzi wody strumienia na zachód i potem znów na południowy zachód, a następnie skręca na północny zachód. W tym miejscu, w okolicy tzw. Grobli Łaniewskiej, wody strumienia przejmuje Kanał Odpływowy prowadzący na północ, do Widawy. Strumień Piskorna podczas wysokiego poziomu wody w Odrze może odbierać część jej wód; wraz Kanałem Odpływowym stanowi jeden z elementów systemu przeciwpowodziowego Odry, umożliwiający przerzucenie części nadmiaru wód z Odry do Widawy, co w rezultacie zmniejsza przepływ wód przez samo miasto.

Jezioro istniejące w dawnym starorzeczu Odry na mapach jeszcze ...
    Kanał Piskorny, widok w kierunku lasu.