Dom Sióstr Elżbietanek

Katholisches Alters- und Siechenheim (St. Johannisstift der Grauen Schwestern), St. Johannes Stift, St. Johannes Krankenhaus

1885-1927

Adres przedwojenny: Glasser-Platz 4.
Organem prowadzącym placówkę jest Zgromadzenie Sióstr św.Elżbiety Prowincji Poznańskiej.
”W 1885 r. powstał pierwszy fragment dzisiejszych "elżbietanek" - dom zakonny. W 1908 roku dobudowano środkową część z kaplicą domową poświęconą św. Janowi Ewangeliście. Obok niej znajdował się dom starców i hospicjum. 11 października 1927 roku poświęcono gmach nowego szpitala (trzecia część budynku). W "elżbietankach" zamontowano pierwszą w mieście elektryczną windę. (...) ...
”W 1885 r. powstał pierwszy fragment dzisiejszych "elżbietanek" - dom zakonny. W 1908 roku dobudowano środkową część z kaplicą domową poświęconą św. Janowi Ewangeliście. Obok niej znajdował się dom starców i hospicjum. 11 października 1927 roku poświęcono gmach nowego szpitala (trzecia część budynku). W "elżbietankach" zamontowano pierwszą w mieście elektryczną windę. (...) W 1939 roku szpital sióstr liczył 88 łóżek. W czasie II wojny światowej w budynku mieścił się szpital polowy. 16 kwietnia 1945 roku wojska radzieckie wraz z rannymi opuściły szpital. Wydział zdrowia zadecydował, by do szpitala sióstr przyjmowano nieuleczalnie chorych. W dniu 1 czerwca 1945 roku przywieziono pierwszych chorych na tyfus. W dniu 1 grudnia 1946 roku dom zakonny w Zielonej Górze przeszedł pod zarząd prowincji poznańskiej. (...) W dniu 6 stycznia 1946 roku wojsko radzieckie oddało klucze do szpitala i klauzury. W 1947 roku oprócz oddziału chirurgicznego otwarto również oddział ginekologiczny. W roku 1961 szpital zgromadzenia przekwalifikowano na wszelkiego rodzaju przychodnie oraz mały oddział dermatologii.
W 1992 roku decyzją Komisji Majątkowej budynek został nam zwrócony i rozpoczął się generalny remont. Od 1995 roku funkcjonuje Ośrodek Rehabilitacyjno-Wychowawczy dla młodzieży niepełnosprawnej ruchowo (...).
Po reformie służby zdrowia od 1999 roku otworzyłyśmy rehabilitację jako samodzielny zakład świadczący usługi naszej młodzieży oraz pacjentom z miasta. (...) Wychodząc naprzeciw potrzebom społecznym otworzyłyśmy od 1 września 2001 przedszkole dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną”.
(za: )

Zielona Góra - St. Johannesstift