Pomnik poległych uczniów i nauczycieli (Legnica)

Centrum Kształcenia Ustawicznego im. W. St. Reymonta

Lazarett (od 1944r.), Mittelschule, Königliches / Evangelisches Lehrer-Seminar

Budynek, w którym obecnie mieści się Centrum Kształcenia Ustawicznego wybudowany został w 1912 roku. Do 1925 r. mieściło się w nim Ewangelickie Seminarium Nauczycielskie, a po jego rozwiązaniu miejska szkoła rzemieślniczo-handlowa, w której kształcono dziewczęta na gospodynie domowe, wychowawczynie przedszkoli i opiekunki osób w podeszłym wieku. W szkole gospodarstwa domowego w latach trzydziestych naukę kontynuowali również chłopcy. W czasie II wojny światowej w budynku tym mieściła się niemiecka ...
Budynek, w którym obecnie mieści się Centrum Kształcenia Ustawicznego wybudowany został w 1912 roku. Do 1925 r. mieściło się w nim Ewangelickie Seminarium Nauczycielskie, a po jego rozwiązaniu miejska szkoła rzemieślniczo-handlowa, w której kształcono dziewczęta na gospodynie domowe, wychowawczynie przedszkoli i opiekunki osób w podeszłym wieku. W szkole gospodarstwa domowego w latach trzydziestych naukę kontynuowali również chłopcy. W czasie II wojny światowej w budynku tym mieściła się niemiecka szkoła wojskowa. Po wojnie budynek przeszedł w ręce Rosjan, którzy założyli w nim średnią szkołę dla dzieci oficerów i pracowników cywilnych Armii Radzieckiej. Po opuszczeniu miasta przez Rosjan, obiekt ten w 1993 r. przekazany został przez Kuratorium Oświaty w Legnicy Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 3, obecnie Centrum Kształcenia Ustawicznego. (Skaj)

Centrum Kształcenia Ustawicznego przy ul. Lotniczej.
    Dawne ewangelickie seminarium nauczycielskie. [Poprzednio Dodała: ...