Pomnik marynarzy z okrętu Möwe

Kriegerdenkmal des Marine Vereins Möwe, Möve - Denkmal

Istnieje częściowo

Pomnik krążownika „Mewa” w Szprotawie (Möve-Denkmal), zlokalizowany jest przy Błoniach Szprotawskich, nad rzeką Bóbr. Pierwotnie na betonowym cokole zamocowana była ręka trzymająca krótki miecz. Z boków cokołu wizerunek mewy w locie i kotwicy oraz inskrypcje. Monument został odsłonięty 25 sierpnia 1929 roku przez admirała Zenker, dla uhonorowania wojennych zasług niemieckiego krążownika pomocniczego Möve, dowodzonego przez małomickiego hrabiego M. zu Dohna-Schlodien. Hrabia Mikołaj urodził się 5 ...
Pomnik krążownika „Mewa” w Szprotawie (Möve-Denkmal), zlokalizowany jest przy Błoniach Szprotawskich, nad rzeką Bóbr. Pierwotnie na betonowym cokole zamocowana była ręka trzymająca krótki miecz. Z boków cokołu wizerunek mewy w locie i kotwicy oraz inskrypcje. Monument został odsłonięty 25 sierpnia 1929 roku przez admirała Zenker, dla uhonorowania wojennych zasług niemieckiego krążownika pomocniczego Möve, dowodzonego przez małomickiego hrabiego M. zu Dohna-Schlodien. Hrabia Mikołaj urodził się 5 kwietnia 1879 roku w Małomicach, zm. 21 sierpnia 1956 roku w Baiersbach. Do niemieckiej marynarki wojennej wstąpił w 1896 roku. W czasie I wojny światowej dowodził krążownikiem Möve, zbudowanym w 1915 roku z frachtowca owoców. Ów krążownik zasłużył się zatopieniem wielu statków nieprzyjaciela o łącznej wyporności 196 tys. ton. Betonowy odlew kotwicy, który w 2005 roku odpadł od pomnika, znajduje się w Muzeum Ziemi Szprotawskiej. Projekt pomnika wykonał piekarz O.Riedel, szef lokalnego stowarzyszenia marynistycznego Möve. Opracowanie plastyczne - rzeźbiarz dyplomowany H.Breitenbach z Gliwic. Odlew z brązu wykonały zakłady Lauchhammerwerke. Za:

Pomnik pamięci marynarzy z okrętu" Mewa" ("Möwe") z I wojny światowej ...
    Pomnik pamięci marynarzy z okrętu "Mewa"