Kamienica nr 22

Etablissement Winters Brauerei, Konzerthaus (Gaststätte) Roland

W budynku mieścił się Konzerthaus Roland przy Obervorstadt 16 (obecnie Piastowska). Była to wyjątkowo luksusowa restauracja, która po 1933 roku stała się ulubionym miejscem lokalnych dygnitarzy NSDAP. Ta restauracja i kawiarnia była własnością Roberta Kolbe, który mieszkał w tym samym budynku. Restauracja oferowała dobrą kuchnię i jak głosi reklama lokalu - dobrze utrzymane piwo. Specjalnością restauracji było piwo Firmy Weberbauera z Głubczyc (Leobschutz O.S.) Restauracja mieściła się jednym z ładniejszych ...
W budynku mieścił się Konzerthaus Roland przy Obervorstadt 16 (obecnie Piastowska). Była to wyjątkowo luksusowa restauracja, która po 1933 roku stała się ulubionym miejscem lokalnych dygnitarzy NSDAP. Ta restauracja i kawiarnia była własnością Roberta Kolbe, który mieszkał w tym samym budynku. Restauracja oferowała dobrą kuchnię i jak głosi reklama lokalu - dobrze utrzymane piwo. Specjalnością restauracji było piwo Firmy Weberbauera z Głubczyc (Leobschutz O.S.) Restauracja mieściła się jednym z ładniejszych i istniejących do dziś budynków w mieście. [r_kasza]

Górne przedmieście i etablissement "Winters Brauerei"
    Ulica Piastowska