Kąpielisko miejskie (dawne)

Badeanstalt, Flussbadeanstalt

Kąpielisko miejskie uruchomione w roku 1894, zmodernizowane w roku 1927 (powstały wtedy pomieszczenia socjalne i nowy basen) - nie istnieje. Kąpielisko stanowiła pływająca konstrukcja z drewnianym pomostem posiadająca odrębne tory pływackie dla kobiet i mężczyzn. Po sezonie konstrukcja była odholowywana do portu. Kąpielisko funkcjonowało do połowy lat 60. XX wieku. W miejscu kąpieliska znajduje się Marina Nowa Sól. (Opracowano na podstawie "Nowosolskie ulice", tom 1 A-G, T.Andrzejewski, M.Gącarzewicz, ...
(Opracowano na podstawie "Nowosolskie ulice", tom 1 A-G, T.Andrzejewski, M.Gącarzewicz, Muzeum Miejskie Nowa Sól 2009)

Kąpielisko w Nowej Soli, zwraca uwagę przyrząd do nauki pływania ...
    Kąpielisko na Odrze.