Pręgierz z wrocławskiego rynku

W dniu 10 lutego 1925r. w czasie wichury uszkodzeniu uległa figurka wieńcząca Pręgierz. Przeprowadzono badania i 2 lipca 1925 roku rada miejska poparła wniosek magistratu z 19 czerwca 1925 o rekonstrukcji zniszczonych części Pręgierza. Do renowacji uzyto piaskowca z kamieniołomów w Czaplach pod Bolesławcem. Model figurki kata wykonał artysta-rzeźbiarz Reinhard Hilger a pozostałych elementów Karl Ulbrich (obydwaj z Wrocławia). Montaż Pręgierza rozpoczęto w listopadzie 1925 roku. Zniszczone ale oryginalne ...
W dniu 10 lutego 1925r. w czasie wichury uszkodzeniu uległa figurka wieńcząca Pręgierz. Przeprowadzono badania i 2 lipca 1925 roku rada miejska poparła wniosek magistratu z 19 czerwca 1925 o rekonstrukcji zniszczonych części Pręgierza. Do renowacji uzyto piaskowca z kamieniołomów w Czaplach pod Bolesławcem. Model figurki kata wykonał artysta-rzeźbiarz Reinhard Hilger a pozostałych elementów Karl Ulbrich (obydwaj z Wrocławia). Montaż Pręgierza rozpoczęto w listopadzie 1925 roku. Zniszczone ale oryginalne elementy zostały przekazane do Śląskiego Muzeum Sztuki Starozytności we Wrocławiu. Obecnie znajdują się pod zewnętrznym murem dawnego kościoła Bernardynów (od ok. 1980r.).

Ekspozycja elementów pręgierza rozebranego w 1925 roku i przekazanego ...
    Pręgierz: część górna przeźrocza - płyta baldachimowa.