Kościół MB Nieustającej Pomocy (stary)

W jednym z dokumentów wystawionych w 1327 roku przez oficjała wrocławskiego Konrada wymieniony jest pleban, Piotr z Mleczna. Natomiast pierwsza wzmianka o tutejszej świątyni pochodzi z roku 1376. Nie wiadomo jak wyglądał ówczesny kościół, który w 1523 roku przejęli protestanci. Po przebudowie i renowacjach w wiekach XVII i XVIII świątynia przetrwała do 1945 roku, kiedy to uległa poważnym uszkodzeniom. Ze starych, zachowanych fotografii wynika, iż był to obiekt kryty stromym dachem dwuspadowym z wysoką, ...
W jednym z dokumentów wystawionych w 1327 roku przez oficjała wrocławskiego Konrada wymieniony jest pleban, Piotr z Mleczna. Natomiast pierwsza wzmianka o tutejszej świątyni pochodzi z roku 1376. Nie wiadomo jak wyglądał ówczesny kościół, który w 1523 roku przejęli protestanci. Po przebudowie i renowacjach w wiekach XVII i XVIII świątynia przetrwała do 1945 roku, kiedy to uległa poważnym uszkodzeniom. Ze starych, zachowanych fotografii wynika, iż był to obiekt kryty stromym dachem dwuspadowym z wysoką, prostokątną wieżą, zwieńczoną barokowym hełmem z latarnią.Po wojnie wieś Mleczno należała do 1978 roku do parafii Trójcy Świętej w Rudnej. W 1978 roku w Mlecznie utworzono Samodzielny Wikariat, podległy parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Lubinie, który funkcjonował do końca roku 1981. Wówczas, w dniu 20 grudnia 1981 roku erygowano tutejszą parafię pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy.Początkowo nabożeństwa odbywały się kaplicy mszalnej, którą wzniesiono w 1975 roku, wykorzystując częściowo ocalałe fragmenty przedwojennej świątyni. W 1988 roku kaplicę poddano gruntownej przebudowie, powiększając ją do stanu obecnego, tj. niewielkiego, skromnego kościółka, krytego niskim, czterospadowym dachem z niewielką sygnaturką, zwieńczoną łamanym, ostrosłupowym hełmem.

dariuszfaranciszek° na podstawie książki "Świątynie Powiatu Lubińskiego"

Mleczno - Karczma, Pałac, Villa Kurzner, Kościół.