Krzyż kamienny

Kaplica św. Ignacego (ruina)

Istnieje częściowo

Wioska liczy ok. 90 ha, w tym 30 ha to grunty rolne, tyle samo stanowią grunty leśne. Sprzedającym zależy jednak na sprzedaży wioski w całości, z przeznaczeniem na całoroczną działalność turystyczno- rekreacyjną. Tuż obok zresztą Czarna Góra, a i w samej wiosce śnieg leży wyjątkowo długo. Wieś otoczona lasami. Dużym plusem jest wyjątkowo malownicze położenie.
ROGÓŻKA pierwsza wzmianka o leśnej wiosce Wolframsdorf pochodzi z 1364 roku. W 1743 r. zbudowano to wapiennik. Tutejsze złoża marmuru eksploatowano ...
ROGÓŻKA pierwsza wzmianka o leśnej wiosce Wolframsdorf pochodzi z 1364 roku. W 1743 r. zbudowano to wapiennik. Tutejsze złoża marmuru eksploatowano do lat 90-tych ubiegłego wieku. Wcześniej zakończono eksploatację dolomitu.
W XIX i XX wieku wieś miała już charakter letniskowy, odwiedzają ją z uwagi na jaskinię m.in. kuracjusze z pobliskiego Lądka. Tu w roku 1886 urodził się malarz pejzażysta Franz Joseph Wagner.
Z uwagi na specyficzny mikroklimat uprawiano tu kiedyś winorośl. Były również i sady.
Po II wojnie wieś opustoszała, jeszcze dziś możemy tu spotkać ruiny byłych zabudowań. Była tu kiedyś również kaplica św. Ignacego.
W 1885 r. odkryto w wiosce jaskinię /Wolmsdorferhohle/, której korytarze liczyły ok. 350 m. Niestety w wyniku eksploatacji marmuru jaskinia uległa zniszczeniu w latach 60-tych. Znaleziono później również wejście do drugiej jaskini / „Jaskinia na ścianie” /.
Dzisiaj wieś opuszczona i zapomniana … chociaż tak malownicza i urocza.

Rogóżka - kaplica św. Ignacego z zabudowaniami wsi. Pozostałości ...