Most im. Laubego (rz. Szprotawa / ul. Traugutta)

Most drogowy (rz. Szprotawa / ul. Niepodległości)

Most drogowy (rz. Szprotawa / ul. Kochanowskiego)

Rzeka Szprotawa w Szprotawie

Sprotte

Szprotawa (niem. Sprotte) – rzeka w zachodniej Polsce, prawy dopływ Bobru o długości 57,5 km i powierzchni dorzecza 870 km². Płynie przez Równinę Szprotawską w województwie dolnośląskim i lubuskim. Rzeka wypływa kilkoma strugami we wsi Ogrodzisko koło Lubina, na północ od Przemkowa płynie przez obszary bagien i stawów, a do Bobru uchodzi w Szprotawie. W dolinie Szprotawy znajduje się rezerwat ornitologiczny Stawy Przemkowskie. Obszar chronionego krajobrazu. Główne dopływy:
prawe: Zielenica, Kalinka, Skłoba, Kanał Północny, Szprotawica; lewe: Kamienny Potok.
Ważniejsze miejscowości nad Szprotawą: Trzmielów, Parchów, Buczyna, Sucha Dolna, Wiechlice, Szprotawa. Przez mieszkańców miasta Szprotawa nazywana dla odróżnienia Szprotką lub Szprotawką.
Za:

Fragment zabudowy ulicy Kopernika widziany od strony rzeki Szprotawy.