Dawna piwnica winiarska (ul.Jedności 65)

Kamienica nr 65 - Administracja Budynków Mieszkalnych

poł. XIX w.

Adres przedwojenny: Berliner Strasse 38 (?).
Obecny budynek powstał prawdopodobnie na fundamentach budynku, który spłonął - wraz z sąsiednimi na ulicy - w wielkim pożarze w 1834r. W podziemiach budynku znajduje się piwnica winiarska, której właścicielem był Johann Friedrich Seydel, największy ówcześnie właściciel winnic w Zielonej Górze (posiadał ich ok. 40); jego ojciec, Johann Jeremias Seydel, zbudował wielką piwnicę winiarska przy ul. Wodnej ...
Obecny budynek powstał prawdopodobnie na fundamentach budynku, który spłonął - wraz z sąsiednimi na ulicy - w wielkim pożarze w 1834r. W podziemiach budynku znajduje się piwnica winiarska, której właścicielem był Johann Friedrich Seydel, największy ówcześnie właściciel winnic w Zielonej Górze (posiadał ich ok. 40); jego ojciec, Johann Jeremias Seydel, zbudował wielką piwnicę winiarska przy ul. Wodnej . Do Johanna Friedricha Seydel'a należała także piwnica w sąsiednim budynku przy ul. Jedności (dzisiejszy nr 67) - obie były połączone korytarzem (dziś zamurowanym). Po śmierci Johanna Friedricha Seydel'a w 1859 r. właścielem budynku nr 65 została rodzina Laskau.
Piwnica pod budynkiem nr 65 składa się z kilku pomieszczeń z krzyżowymi i kolebkowymi sklepieniami, ceglanymi schodami i podłogą.
[jawc, na podst. tablicy inform. z okazji Dni Otwartych Piwnic Winiarskich]

W budynku mieści się Administracja Budynków Mieszkalnych nr 2, będąca częścią miejskiego Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej.

Kamienice nr 65 i 63 przy ul.Jedności (od lewej).
    Kamienice nr 61, 63 i 65 (od prawej) przy ul.Jedności. Widok z ...