Pomnik Bohaterów (pomnik wdzięczności Armii Radzieckiej)(dawny)

Pomnik wzniesiony po II w.ś. na pl.Bohaterów (w miejscu dzisiejszej fontanny) jako symbol wdzięczności dla bohaterów Armii Radzieckiej, którzy "oddali swe życie za to aby Ziemia Lubuska wróciła na zawsze do Macierzy" (cytat z wydawnictwa z 1954r.). Wokół pomnika ustawione były 4 armaty. Obok znajdował się
cmentarz, na ktorym pochowanych był ok.200 żołnierzy czerwonoarmistów. Cmentarz został zlikwidowany w 1953r., a sam pomnik - w roku 1965. Został on zastąpiony przez Pomnik Braterstwa Broni, istniejący ...
cmentarz, na ktorym pochowanych był ok.200 żołnierzy czerwonoarmistów. Cmentarz został zlikwidowany w 1953r., a sam pomnik - w roku 1965. Został on zastąpiony przez Pomnik Braterstwa Broni, istniejący do dzisiaj - od lat 90. jako Pomnik Bohaterów II Wojny Światowej.

Pomnik Bohaterów (Pomnik Wdzięczności Armii Radzieckiej) - pierwszy ...
    Pomnik wdzięczności dla Armii Czerwonej przy pl. Bohaterów. Źródło: ...