Ogród klasztorny

Klasztor Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej

Kloster

XVIIIw.

Klasztor Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej w Bodzanowie.
Wieś od średniowiecza w posiadaniu wójta z Głuchołaz w 1622 wraz z wójtostwem przechodzi w ręce jezuitów, którzy wznoszą budynek klasztorny. Obecny zbudowany zapewne w. XVIII. 1788- Pocz. w. XX w posiadaniu świeckich właścicieli dóbr. Murowany, otynkowany. Zwrócony frontem ku zachodowi. Piętrowy, częściowo na sklepionych piwnicach. Wzniesiony na rzucie litery L, z nowszą kaplicą występującą pośrodku skrzydła od południa . Od strony dziedzińca ...
Wieś od średniowiecza w posiadaniu wójta z Głuchołaz w 1622 wraz z wójtostwem przechodzi w ręce jezuitów, którzy wznoszą budynek klasztorny. Obecny zbudowany zapewne w. XVIII. 1788- Pocz. w. XX w posiadaniu świeckich właścicieli dóbr. Murowany, otynkowany. Zwrócony frontem ku zachodowi. Piętrowy, częściowo na sklepionych piwnicach. Wzniesiony na rzucie litery L, z nowszą kaplicą występującą pośrodku skrzydła od południa . Od strony dziedzińca w narożniku u styku obu skrzydeł krużganek otwarty w przyziemiu arkadami o łuku siodłowym z naczółkiem od południa, kryty łupkiem. Więcej informacji o w.w. Klasztorze na stronie .

Sklep, kościół ze szkołą, klasztor i fragment Bodzanowa.
    Klasztor Misjonarzy Oblatów.